Vintersäsong och ridhustider

Nu ska vi upp ur motivationsdippen. Dags att börja planera, strukturera och utnyttja dygnets lediga timmar helt enkelt. Flex är i grund och botten tävlingsklar, förutom att han måste träffa equiterapeut och tandläkare. Men i övrigt så behöver han bara finslipas någon vecka eller två för att kunna starta. Men eftersom att han ändå måste checkas igenom så går han på lite halvfart nu och fram till efter jul då jag har varit ledig och sedan är det dags att börja träna och bygga häst igen med en plan bakom varje ridpass och bästa möjliga förberedelse inför ridpassen också.

Vintersäsong betyder ridhus. Ridhus betyder mindre yta än under utesäsongen. När man tränar och tävlar i ridhuset så gäller det att ta tillvara på varenda meter och rida ut i hörnen då hindren sedan ofta kommer väldigt fort, och tätt inpå varandra. För att kunna fixa detta behöver man en häst med styrka som orkar sätta sig ordentligt i svängarna utan att tappa galoppen och sedan ta sig över sprången, samt en lydig häst som är snabbt tillbaka när hindren sedan kommer tätt inpå varandra. Därför använder jag gärna vinterperioden och ridhussäsongen till att just träna en massa styrka och lydnad. Ta tillvara på metrarna i ridhuset och känna att hästen är helt med på noterna.

När det sedan blir sommar som innebär stora gräsbanor så är det ofta ett högre tempo och en större galopp som efterfrågas. Därför konditionstränar jag ofta mer på sommaren, då har man dessutom mer plats för detta än innanför 4 väggar. Lydnaden vill man självklart också ha här, men rent generellt så tävlar man i en större galopp och ett högre tempo och hindren kommer inte så snabbt inpå varandra som i ridhuset.

1

Så under de ridpassen vi gör fram till jul och sedan efter det kommer handla mycket om styrka, lydnad, övergångar, tempoväxlingar, bomjobb, småhinder, serier och så vidare varvat med rena skritt/travpass på hårt underlag ute och vissa dagar lätt longering eller dubbla pass i skrittmaskinen.

Hur resonerar ni kring detta? Frågor?

2 thoughts on “Vintersäsong och ridhustider

  1. Vi kör liknande upplägg. Ridhus= detaljträning, styrka, lydnad, bommar. Måste åka till ridhus så då krävs det lite mer planering, på gott och ont 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.