Konsekvent och tydlig

Något jag försöker vara noga med när jag rider och utbildar hästar är att alltid reagera likadant på olika situationer som uppstår. Med hästar måste man vara konsekvent och tydlig för att de ska förstå en ordentligt. Man kan inte tillrättavisa sin häst ena gången den går över den och nästa gång låta bli, för då kommer den inte förstå att det är fel att gå över en. Kanske inte ett jättetydligt exempel men jag kommer dra några fler här nedan.

Egentligen är det samma sak för oss människor. Gör man någonting på rätt vis, så kan det inte vara på fel vis nästa gång, då blir vi ju helt förvirrade. Då ställer vi oss själva frågan vad som är rätt och vad som egentligen är fel.

Vi kan ta Flex som ett exempel. Han har gärna velat springa iväg efter hinder och lämna bakbenen efter sig. Därför har jag tränat otroligt mycket och väldigt konsekvent med att han ska ligga kvar hos mig efter hindret. Och ju mer jag har tränat desto finare har han blivit. Men jag har aldrig låtit honom sticka iväg för mig. Och har han ändå gjort det, så har jag lagt in honom på en liten volt, fått tillbaka bakbenen under honom och gjort om, ännu mer tydligt och ännu mer konsekvent. Släpper jag sedan efter på det systemet och låter honom dra iväg en gång så lär han sig direkt att ”jaha, så kan man göra för att slippa jobba”. Tydlig, konsekvent och lika dant. Har inte hästarna ett system och en rutin kommer de försöka tänja på gränserna, precis som en tonåring 😉

Samma sak vid hantering. Du kan inte bli arg på hästen ena gången den springer iväg med dig hängande i grimskaftet och nästa gång skratta och rycka på axlarna. Då kommer den aldrig lära sig vad som är okej och inte och de kommer lära sig fort vad de kan hitta på och inte.

Mina ledord i ridningen är verkligen att vara konsekvent och tydlig. Är man det tillräckligt länge för att lägga en bas så kan man självklart släppa efter lite på ”gränserna” för att se hur hästen beter sig och om den fortfarande håller sig inom ramen såklart. Tydligt beröm när hästen gör rätt för att försöka förstärka det såklart.

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.