Back to basics – 3 viktiga punkter

Folk frågar ofta om gymnastikövningar, hoppövningar och massa sådant. Det jag skulle vilja framföra och framförallt poängtera är att grundjobbet är otroligt viktigt! Ibland känns det som att folk stressar för att de vill hoppa högt och på vägen missar otroligt många grundbitar.

 1. Utnyttja tiden gott folk!
  Tar man tillvara på varje ridpass, på varje övergång, på varje galoppfattning så kommer man en bra bit på vägen än om man bara saktar av lite hipp-som-happ eller harvar omkring längst med fyrkanten i samma tempo och form. Rid din häst! Tempoväxlingar, övergångar, volter, lösgörande arbete i form av skänkelvikningar, öppnor och allt det där. Se till att det hela tiden händer något, ge hästen en ny uppgift hela tiden. Vi som har mål och ambitioner med tävling använder väl inte ridpassen till att rida bara för att vi måste? Ta tillvara på chansen!

  Jag tar tillvara på mina skrittpass i skogen också. Gör halter, flyttar hästarna, böjer igenom och så vidare!

 2. Lätt en stabil grund!
  Man kan inte göra grunden på huset lite snabbt och haffsigt och sedan tro att huset ska hålla. Man måste bygga det rätt och stabilt från grunden. Samma sak med hästen! En grund som fungerar är ALLT och det är någonting man måste och kan jobba på vardagligen och som man hela tiden kan utveckla. Hur fungerar gas och broms? Inte bra? Nähä dags att träna på det då för det är grunden till att kunna styra runt på banan. Och våga rid, våga visa lite skillnader i tempot. Öka ordentligt och ta tillbaka ordentligt. Det ska komma när vi ber om det! Är din häst rak? Går din häst fram för skänkeln ordentligt? Är din häst lösgjord? Mer basicjobb åt folket, varje dag hela tiden!
 3. Krångla inte till det
  Arnold Assarsson sa en gång:
  ”Ska man se om en häst kan hoppa kan man behöva bygga lite större hinder, ska man däremot se om en ryttare kan rida lägger man en bom på marken”

  Och visst har han rätt i det. Kan man inte rida på enkla bommar på marken, eller enkelt uppsatta banor – hur kan man då gå in och hoppa en nationell 120? Enkla banor, bommar, små hinder – Det ska bara sitta i ryggmärgen. Bommar på marken kan man dessutom nöta hur mycket som helst. Är hästen rak? Galopperar hästen i svängen? Rider du som du ska? Får du med yttersidan? Och så vidare i all oändlighet. Gör det enkelt, fokusera på att grunden sitter!

183

2 thoughts on “Back to basics – 3 viktiga punkter

 1. Så bra inlägg! 🙂 Har du något tips för en häst som spänner sig och blir väldigt kort i galoppen innan hinder, även små.

  1. Precis det som jag jobbat med på Flex, han vill gärna korta upp sig innan hinder och tappar då rytmen. Jag har styrketränat massvis, ridit mycket tempoväxlingar med stora skillnader precis som jag skrivit om i inlägget. Var noga med att den verkligen går fram och länger ut på steget. Var noga med att den inte kortar upp sig i svängarna utan då får du vara på den med ytterskänkeln att driva framåt. Våga att inte hålla så jättehårt på ytter, utan lagom så att hästen är rak men ändå rundar sig runt din innerskänkel. Träna mycket på småhinder och bommar att hålla och hitta rytmen. Det är bara att träna en massvis. Jag har hoppat Flex på mindre volter över ett kryss och svängt honom ganska direkt efter och kommit upp ganska snävt innan just för att då måste han hålla rytmen och längden på galoppsprånget och hinner inte ”dra ut sig” mot hindret. Lycka till!

   / Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.