Ett ridpass hemma med Wille

Så tre gånger har jag hunnit rida Wille nu på hemmaplan, det vill säga ute på gräsbanan. Jag har ju en hel del respekt för den hästen med tanke på vad han hittat på tidigare och samma ska när han flög i luften uppe hos Eamon, så jag tar saker i sin takt och är hellre lite extra försiktig än utmanar ödet vilket kanske känns ganska så självklart!

dag 1 longerade jag lite längre och sedan skrittade jag och travade honom längst ena långsidan lite fram och tillbaka tills det kändes bra, då avslutade jag.
Gång nummer 2 så red jag i alla gångarter men galopperade endast längst med ena långsidan fram och tillbaka och la en volt tillbaka i skritt eller trav varje gång jag bytte varv för att checka att han var med på noterna.
Gång nummer 3 vilket var igår så red jag runt hela ridbanan i samtliga gångarter och han var superavslappnad och jättefin, behövde inte lägga några volter för att han kändes spänd eller sprang iväg utan han var fin rakt igenom. Så nöjde mig efter en kort stund och satt av. Longerar honom innan under samtliga ridpass.

1413

Börjar samtliga ridpass med att longera honom på en liten volt runt ridbanan i båda varven. Över bommar och snart även över en liten presenning (vattenmatta) så fort den kommit ut också. Stryker med spöet över honom för att han ska veta att spöet inte är något farligt utan bara ett hjälpmedel.

1414

När jag ”ptrooar” på honom så ska han vända sig mot mig och följa med mig när jag går bakåt och sedan stanna när jag ber om det och då sänka huvudet, precis som på bilden. När en häst sänker huvudet så är den avslappnad, litar på mig som dennes ledare och fokuserar också på mig.

1415

Stryker honom i pannan och över ögonen som beröm och säger att han är duktig. Är väldigt noga med att berömma hästar när de gör rätt för att förstärka.

1416

1419

Innan jag sitter upp så gör jag en procedur till som jag ska ta reda mer fakta kring innan jag berättar om den här, återkommer om det. Sedan ser jag till att hålla honom i fokus på mig och sitter sedan upp och börjar röra oss framåt.

1417

1418

Galopp åt båda håll. Skulle han spänna sig eller börja försöka dra iväg så tar jag in honom på en liten volt där jag snurrar honom för att återfå fokus innan vi jobbar vidare igen.

1412

Samma sak om han inte står stilla när jag ber honom. Då tar jag och snurrar honom på en liten volt för att återfå fokus och berömmer gärna när han gör rätt.

Ska filma nästa ridpass för att visa lite mer tänkte jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.