Tankar kring träning och uppbyggnad

Jag tänkte att jag skulle skriva ett lite mer specifikt inlägg om hur träningen ser ut med mina hästar. Tänkte att vi kunde inrikta inlägget på just Viva la Vida (Nameless) som synts här på bloggen ett tag. Så tänkte att jag delar med mig av lite tankar, förklaringar och planering kring hennes ridning och upplägg samt varför. Just ordet ”varför” tycker jag är så viktigt i denna sport oavsett vad det handlar om. Du ska kunna sätta ordet ”varför” framför allt du gör och sedan kunna svara utförligt enligt mig.

Om vi börjar med Nameless bakgrund och utgångspunkten jag hade när hon kom så är hon ett 6-årigt sto som tidigare inte gjort något speciellt. När hon kom var hon väldigt svag och ”springig”. Jag kunde inte sitta ner i galoppen för att hon helt enkelt inte orkade det och hela tiden försökte hon öka tempot och pipa iväg. Hon tyckte det var jobbigt att trampa under sina inre bakben och böja igenom i kroppen, men i övrigt en väldigt arbetsvillig häst som är väldigt mjuk i kropp och mun av sig själv. Stort plus för sin galopp som är riktigt härlig!

1434

Så om vi börjar med lite fakta. Muskler och kondition går i regel fortare att bygga upp än att stärka ligament och senor. Så med en häst som inte är ”uppbyggd” ännu så anser jag att det är viktigt att denna får tid att återhämta sig mellan varven. Det går inte fortare för att man trimmar i paddocken 5 dagar i veckan, utan de måste få vila upp sig och återhämta sig där emellan också. Och dessa ”vilodagar” när de inte trimmas brukar bestå av uteritter eller skritturer på hårt underlag. Hårt underlag bygger stärker senorna och ligamenten hos hästen och är i min träning av en häst som ska hålla en viktig del i vardagen. Efter lite hårdare trimpass/efter tävlingar/träningar så skrittar jag gärna ut på hårt underlag. Skritt efter hård träning är också viktig ur den aspekten att få ur mjölksyra från hästens muskler och mjuka upp den och denna del anser jag är något man bara gör mot sin häst när den har presterat, det är liksom bara ”vanligt hyfs”.

Så Nameless, Nameless då. Svag när hon kom. Fick stå upp i galoppen och i början fick jag jobba mycket med att hon skulle orka hålla rytmen i ett lägre tempo då hon gärna ville springa iväg. Drog ned på tempot så att hon var tvungen att vila på steget och därifrån ville jag länga ut hals och rygg och jobba henne kring innerskänkeln för att lösgöra henne. Nameless har lätt att gå i en högre form och behöver bygga mer muskler över nacke och rygg, därför rids hon mest i en lägre form just nu. Mycket övergångar, mycket tempoväxlingar och mycket lösgörande i ett första skede helt enkelt. För att mjuka upp och stärka henne.

1409

Idag har hon inga problem att hålla rytmen i traven, eller böja sig runt inner, eller länga sig i formen. Fortfarande inte riktigt där ännu i galoppen att hon orkar sätta in sina långa bakben under sig och bära sig själv ordentligt i en längre och lägre form. Hon blir gärna hög i nacken, sänker ryggen och lämnar bakbenen efter sig. Men det är något vi hela tiden bygger vidare på. Men som sagt, allting tar sin tid. Och för en häst som Nameless som inte har gjort så mycket tidigare och som var ur kondition och styrka när hon kom så är det viktigt att bygga upp sakta för att hon ska hålla som hopphäst. För denna hästen kan hoppa något så makalöst bra, och det kommer att synas ännu mer så fort hon kommit loss mer i kroppen och stärkt sig. Så trimpassen är viktiga för henne, men lika viktigt är det att hon får komma ut och röra sig i skritt och trav på grusvägar och asfalt för att se till att senor och ligament hänger med i samband med att intensiteten på trimpassen ökar.

Sedan longerar jag också gärna emellanåt, för det mesta i en pessoasele för att visa vägen in till en korrekt och avslappnad form. Alltid nyttigt att se från marken och även nyttigt att hästarna får jobba lite utan ryttare. Dock ganska krävande att jobba på volt i sele så dessa pass blir inte så långa, utan mest som ett komplement någon gång ibland i vardagen. Ibland endast jogging lång och låg i selen också efter ett hårdare pass för att mjuka upp och stretcha ut muskler.

Lite så tänker jag kring den vardagliga träningen. Sedan byggs veckoplanerna upp lite utifrån vad som händer med tävlingar och P&J’s och liknande. Försöker hålla mig så gott jag kan till planen såklart, men ibland dyker det upp oväntade saker eller saker tar längre tid än tänkt och då får man ändra om lite så att det passar in.

1378

Utan att ha blivit hoppad speciellt mycket under denna tid så har hoppningen ändå tagit sig i rekordfart. Markarbete, markarbete, markarbete helt enkelt. Men det är så fruktansvärt roligt att ”bygga” hästar och utveckla. Särskilt när det finns lite kvalitet i dem också. Och som pricken över i:et så har hon ett av de största hjärtan man kan hitta tror jag. En fantastisk individ som faktiskt ligger mig mer varmt om hjärtat än många tidigare gjort.

3 thoughts on “Tankar kring träning och uppbyggnad

  1. Kul att läsa! Gillar just att du skriver varför, hur du tänker och gör. Det är ju det som är intressant och som man kan lära och inspireras av. Men måste vara fråga varför hon kallas nameless fortfarande haha? Trodde ni gett henne ett namn? Lite förvirrande blir det allt 😉

    1. Hon har fått ett namn men för mig blir hon säkert alltid en Nameless just för att det var det som satte sig på hjärnan från början haha. Ibland skriver jag det utan att tänka och ibland skriver jag båda för att folk inte ska blanda ihop utan förstå att det är samma häst, men får övergå mer och mer till hennes riktiga namn nu. Förstår att det blir lite förvirrande haha!

      / Johanna

  2. Hej !:) Kan du inte göra ett inlägg om pessoasele.? Jag har precis införskaffat en men har noll koll hur den kan användas då jag förstått den kan användas på så många sätt. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.