Svar på fråga: Pessoasele?

Kan du inte göra ett inlägg om Pessoasele.? Jag har precis införskaffat en men har noll koll hur den kan användas då jag förstått den kan användas på så många sätt.

Jo men absolut! För det mesta så spänner jag selen ganska exakt som denna bild från Hööks visar. Alltså med ändarna under magen.

420424_02_508165639606ee0310e5a73d

Målet med min longering i en pessoasele knäppt på detta vis är att jag vill ha en lång, låg och avslappnad häst. Jag vill att den ska komma upp med rygg, fram med nosen och ner med nacken och arbeta på där i en bärig men aktiv trav. Jag skulle aldrig använda selen till att tvinga in hästen i rätt form vilket kan bli lätt hänt om man spänner den för hårt. Utan jag vill ha selen spänd så att den visar hästen vägen till denna form jag stävar efter. Det ska bara ta emot och vägvisa när hästen stretar emot massvis, annars ska den inte göra speciellt mycket mer än så.

Selen är en hjälp och en vägvisare till mitt mål, inget redskap som ska missbrukas och skapa obehag hos hästen. Precis som att jag också gärna använder sporrar, spö och graman på vissa hästar, vid olika tillfällen. Det är hjälpmedel och används de på rätt sätt i rätt lägen så är de fantastiska. Men det får aldrig bli ett tvång, stress eller obehag på något vis.


Ej Pessoasele på filmen dock.

När jag longerar så står jag heller inte bara i mitten och glor utan man kan arbeta hästen även vid longering med sele. Bland annat med övergångar. Få hästen att skifta gångarter i balans och låta den hitta balansen själv. Varierar även storlek på volt. Tar in den på en mindre volt, låter den böja igenom sig lite till inner och trampa under med inner bak, och sedan ut på större volt igen. Var aktiv och se till att hästen är aktiv och uppmärksam på dig.

Och sedan longerar jag inte så länge när jag väl longerar. Det är ganska krävande för hästen, samt slitsamt att springa på små volter. Därför jag vill ha dem i sele också och få dem att jobba mer korrekt – för att slita mindre på ben och kotor.

Sedan är ju tömkörning/tömlongering det som är mest att föredra om man är bra på det, något som jag behöver bli bättre på dock!

Lite så resonerar jag kring longering, pessoasele och hjälpmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.