Willes arbete – 3 år gammal

Tänk att det redan är 5 år sedan Flex var 3 år. Jag minns det som igår och jag vill minnas att även han var väldigt mycket som unghäst. Vi brukade skritta fram honom för hand och sedan sitta upp och galoppera lite direkt för att tänka ordentligt framåt, annars konstrade han sig en massa. Har också ett par ridminnen i bakgrunden från den tiden som jag nog aldrig kommer att glömma. Som tur väl är så har han vuxit upp en hel del under dessa år, och växt en jäkla massa!

319

De sista ridpassen med Wille har verkligen gått riktigt bra, vi har bara tänkt fram, fram, fram och jag har blivit säkrare i mig själv på honom nu. Styrningen har fungerat bättre och det har rullat på helt enkelt. Av egen erfarenhet så trillar allt sådant på plats med tiden ju mer man rider på dem, har varit otroligt nyttigt och lärorikt att få rida alla dessa unghästar utomlands som jag har gjort.

Det viktigaste med en unghäst anser jag är – Skynda långsamt! Låt unghästen få vila. Låt den få några dagar/någon vecka i rad mitt i en träningsperiod och sedan längre perioder under vintern och sommaren där den bara får vara häst och filosofera på livet. Man får tillbaka det 100 gånger om. Det hjälper inte bara att traggla vidare på de små, ge dem vila så ska du se att allting sitter sen. Efter Willes vila kommer han förmodligen vara helt annorlunda.

12507191_1692773657626538_3394092794768905901_n

Det ligger en lång träningsperiod för honom bakåt nu i och med att han var på inridning i nästan 2 månader och sedan skulle jag fortsätta på det jobbet och vi skulle lära känna varandra samtidigt som vi kunde ta tillvara på jobbet som Eamon lagt. Så Wille har välförtjänt semester just nu ett tag framöver. Sedan får han en träningssession under hösten igen och sedan en längre period över vintern igen till att smälta allting ännu en gång.

En 3-åring brukar jag rida på ett ungefär 3 gånger i veckan, och med vissa kanske det räcker med varannan dags ridning och varannan dags vila medan andra kanske rids två dagar i rad, och vilar lite fler dagar i rad. Individanpassning helt enkelt. Men riktlinje på ca 3 gånger i veckan.

Framåtbjudningen är ju då A & O på en häst och som lättast läggs till grund när den är ung såklart. Rider gärna med ett dressyrspö så jag kan förstärka mina hjälper tills den förstår. Har aldrig sporrar på unghästar utan vill att de ska lära sig gå fram för min skänkel, och som hjälp använder jag dressyrspö och rösten för att lära dem.

26

När framåtbjudningen kommer naturligt så kommer resten också att falla på plats. De kommer hela tiden bygga styrka och lära sig hitta balansen. De kommer bli mindre vingliga och allting tar sin lilla tid helt enkelt. Med tiden kommer de också börja söka sig framåt, nedåt med huvudet och allt eftersom kan man ju sedan kräva mer och mer från dem såklart.

I september kommer Wille sättas igång igen lite lugnt och sedan kör vi på ett tag till och ser hur det känns. Sedan är han väldigt mycket överbyggd just nu och kommer växa en hel del så man får ju hela tiden väga av hur mycket ridning det blir och hur mycket man kan kräva av honom. Det är ju helt individuellt hur de är och hur de reagerar, så där får man vara uppmärksam helt enkelt. Men året när dem är 3 är generellt sett ganska chill, händer inte så mycket men lite lätt arbete med längre viloperioder.

One thought on “Willes arbete – 3 år gammal

  1. Om du har tid så hade det varit jättekul o läsa hur du ser långsiktigt på att jobba med unghästar. Tex hur du hade jobbat med en 4-åring, 5-åring, mål du hade lagt upp osv! Väldigt intressant o läsa om 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.