Arbetet med Wille (Film)

Här kommer en lite längre video på Wille med lite random snack i början, sedan lastning och sedan när jag arbetar honom från marken i ridhuset och sedan sitter jag upp och rider. Wille är som tidigare nämnt inriden hos Eamon Hickey i våras/somras och jag fick även en massa tips med mig när jag hämtade hem honom samt var där och hälsade på. Jag har utifrån dessa tips jobbat på så gott jag kan och visst har det gett resultat, med Eamons ord och tips i huvudet har vi jobbat oss vidare och format en trygg bubbla ihop, ett system som fungerar såväl för mig som för Wille. När vi arbetar utifrån detta system så vet han vad som förväntas av honom och kan därmed känna sig trygg. Det har märkts ganska tydligt på honom i nya miljöer, att så fort han sätts i systemet så taggar han ner väldigt fort och fokuserar på mig.

På nya platser så longerar jag honom alltid runt spåret för att han ska få lära känna omgivningen lite grann, alltid med fokus på mig. Jag stannar honom, tar in honom i mitten och berömmer emellanåt, sedan ut i trav på en volt runt mig igen. Sedan jobbar vi så tills vi betat av hela den nya platsen. När han sedan känner platsen så märker man direkt att han är avslappnad redan från början, även alla ”lustiga” saker som står i hörnen är ingenting han bryr sig så mycket om längre. Han vet vad vi förväntar av honom = han känner sig trygg.

Sedan longerar jag honom alltid en stund i början fortfarande för att känna av dagsläget och lära känna honom lite mer. Men hade säkert kunna sitta upp direkt. Men så fort vi är på en ny plats så kommer jag fortsätta att jobba så här.

Blir han sedan spänd, börjar kolla på saker eller försöker springa iväg så tar jag ner honom i skritt och snurrar honom runt på en liten volt för att ta tillbaka hans fokus på mig. Sedan prövar vi igen. Skulle inte det fungera som tänkt så sitter jag av, och börjar sedan om från början med longering, fokus på mig och sedan sitter jag upp igen.

Än så länge har allting fungerat toppen och jag kan inte med ord beskriva hur glad och tacksam jag är för det arbete Eamon och hans team lagt ner på Wille.

Fortsättning följer i alla fall. Nu är han trygg och okomplicerad i ridhuset, snart dags för utebanan i stället för omväxlings skull. Hela tiden jobba honom trygg, fortsätta jobba lite i det för förtroende och sedan utsätta honom för nya saker och nya miljöer. Så häng med!

Och förresten, missa inte det fina galoppombytet mot slutet av filmen. Han har SÅ lätt för byten, är så balanserad i sig själv trots sin ålder. Det blir en häftig häst det här tror jag.

4 thoughts on “Arbetet med Wille (Film)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.