Sits, förbättring och avslappning

Ni vet säkert att jag ofta nämner att det allra viktigaste när man rider är att man är avslappnad. För det är den känslan som man förmedlar vidare till hästen och detta är något jag jobbat oändligt mycket på, och fortfarande gör än idag. Jag poängterar ofta att jag anser att det är viktigare att du som ryttare är avslappnad, än att man sitter helt perfekt och spänner sig. Men självklart ska man sträva efter en ”korrekt” sits också, och det är någonting som jag jobbar med varje dag hos mig själv.

Jag har till exempel en armbåge som gärna är ute och fladdrar, den stör väl inte mig egentligen men det ser ju inte så snyggt ut, jag försöker tänka på den emellan allt annat som ska fokuseras på men jag anser inte att det är hela världen heller. Jag känner inte att jag behöver visa upp någon sorts ”perfekt” värld här utan är mycket medveten om mina brister och delar gärna med mig av dem också.

I övrigt är det min hoppsits som jag vill förbättra, främst efter seriehoppningen med Flex där jag satt katastrof. Men tror det hade räckt med att ha lite kortare läder så jag kunnat trampa ner hälen bättre och därav också följa honom bättre, för jag är verkligen inte stolt över min sits från den dagen alls. Jag har ju lite problem med min vänstersida, främst vänster ben vilket gör det svårare för mig att trampa ner den hälen, men det är också något jag arbetar med hela tiden. Måste dock bli bättre på att stretcha det emellanåt, för min egna skull.

1445

Och precis som någon nämnde i kommentarsfältet så blir jag gärna lite framåtlutad emellanåt. På Flex är jag noga med att påminna mig själv om att inte falla framåt utan vara stark i sitsen, räta upp mig och jobba därifrån. På unghästarna faller jag framåt något mer. Främst tror jag att det är för att jag känner mig mest avslappnad där just nu, de är inte riktigt stadiga på bettet heller utan drar och hänger lite emellanåt och då känner jag mig mer flexibel att kunna lätta på tygeln där och då om jag inte rätar upp mig fullt. Men det är absolut någonting jag ska fokusera mer på framöver, helt klart!

Vi alla har våra olika stilar och sitser, och jag anser att man ska försöka bevara dem med fokus på att man är avslappnad, och sedan jobba med varje enskild del så gott det går för att det ska bli ännu bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.