Unghästtänk

Nu tänkte jag köra lite unghästsnack efter att ni kommenterat en massa. Superroligt när ni ligger i och kommenterar, gör mig så glad, och kom gärna med frågor och funderingar också så svarar jag på det! Tänkte i alla fall ta upp lite kring beröm samt hur snabbt man ska skynda med de små liven i detta inlägget.

Eftersom att jag lade ut en film på Winnie så tänkte jag att vi utgår från henne först och jämför sedan med Wille. För Winnie och Wille är egentligen två helt olika individer där Winnie är otroligt trygg i sig själv och inte reagerar över någonting alls. Där inridningen tog i princip 1 gång och hon bara är superokomplicerad. Sedan Wille som reagerar väldigt starkt när han reagerar på saker och ting, och hans inridning tog 6-8 veckor av ett proffs för att man behövde jobba så mycket på tilliten till människor och hela tiden vänja honom en bit i taget med nya saker.

14543498_10154561953152445_1799132201_n

Allting vi introducerar för Winnie har hon gjort som om hon gjort det 10 gånger tidigare. Och även om hon har såpass lätt för sig och är så stabil i huvudet så anser jag att man måste bygga upp henne och grunden till ett självförtroende ändå. Nu kommer ju hon vara tävlingsredo snabbare än Wille då Wille kräver mycket mer. Men det viktigaste är att aldrig pressa för långt över gränsen, oavsett vart den ligger hos dem, och när man är och nosar på gränsen så tycker jag att det är viktigt att man sedan backar tillbaka ett par steg så hästen får känna att det är enkelt.

Med andra ord – jag kommer inte att hoppa högre, och högre, och högre på Winnie för varje gång och göra det svårare och svårare. Utan nu kommer vi att fortsätta leka fram allting och i takt med det kommer hon att utvecklas. Hon ska tycka och känna att det är enkelt och roligt, sedan tänjer man lite försiktigt på gränserna emellanåt innan man backar tillbaka igen. Att skynda fram för fort ger bakslag som är jobbigare att ta sig ur än vad det är att skynda sig framåt långsamt.

Med Wille går det ännu mer långsamt, där jobbar vi med basics varje dag, vi har som ett grundsystem som vi utgår ifrån och som jag alltid kan backa tillbaka till för att få Wille på banan igen och för att återfå hans uppmärksamhet. Såsom longering innan jag sitter upp, vissa ledarskapsövningar och andra tillitsövningar. Övar på att han ska stå still och vara avslappnad vid uppsittning och allt det där. Jag kommer att jobba honom så mycket jag kan från marken och i markarbetet men låta någon annan sköta hoppningen i början för Willes skull. Jag vill ge honom en bra grund då jag vet att det är så lätt att det blir fel på en häst som honom som inte har samma lugn och självförtroende i sig själv som Winnie. Jag anser mig inte vara tillräckligt duktig och/eller avslappnad nog för att sköta den första hoppningen på honom.

68

Och precis som någon också undrade över, jag är otroligt noga med att alltid berömma mina unghästar så fort de gör rätt. Oavsett om det är med rösten, lite kli på halsen eller bara genom att lätta ordentligt i handen, det beror helt på situationen och vad för uppgift som kommer här näst. Jag är noga med att berömma Flex också som är äldre såklart, och även alla andra hästar jag rider. Men som sagt, hur det blir beror helt på situation och om vi är mitt uppe i någonting!

Har ni fler frågor kring unghästarna och mitt tänk så är det bara att ösa på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.