Tankar kring längd på ponny

Fått en hel del frågor genom året hur jag ser på detta med att som vuxen rida ponnyer, främst då med vikt, längd och hur det skulle påverka hästen och tänkte väl att jag kunde dela med mig av mitt resonemang kring det hela. Jag själv har ju trots allt Winnie nu som är ca 144-145 i manken och jag är 166-167 lång men har långa ben.

Att sätta en längd eller viktgräns förstår ni ju är helt omöjligt. Det går inte ens att säga överhuvudtaget för det är så mycket som spelar in innan man kan göra en bedömning. Ryttarens rutin, ryttarens balans, ryttarens förmåga att få hästen att jobba korrekt, hästens status, hästens exteriör och så vidare, och så vidare.

Om jag ser till mig själv då så anser jag inte att det är några som helst problem att jag kan anses som lite för lång på Winnie. För jag är balanserad på henne och jag jobbar henne på ett korrekt sätt där hon arbetar som hon ska och utifrån det bygger muskler. Då anser jag att det är värre med någon som kanske har mer ”lagom” storlek men som kanske sätter hennes i obalans och rider på ett sätt som inte främjar hennes utveckling och uppbyggnad.

Sedan kommer jag förmodligen med tiden se ännu mer proportionerlig ut på Winnie allt eftersom att hon sätter mer muskler och får lite mer massa på kroppen, inte för att jag själv stör mig så mycket över min längd på henne. Det känns fortfarande lite ovant då jag är van att rida hästar som Flex på 170 i manken liksom, klart lilla Winnie känns annorlunda, men jag anser inte att det är någonting hon skulle skadas av. Jag är inte längre än någon annan och jag tycker det är bra att jag som lite äldre kan utbilda henne till en framtida yngre ryttare som sedan kan få lära sig av Winnie och med Winnie.

140-kopia

3 thoughts on “Tankar kring längd på ponny

  1. Klokt svar tycker jag. Det sitter i så mycket mer än längd och vikt. Jag själv är 160 och har min D-ponny som tränas och tävlas mot storhästar i dressyr. Aldrig fått en kommentar om det faktiskt (men finns säkert en och annan som tänkt och snackat utan att man vet om det såklart). Men jag har frågat flertalet både veterinären och equiterapeuter om detta då jag länge lämpat med lite övervikt, ingen har tyckt att det varit några problem just för att jag rider hästen korrekt, och har en bra balans och sits. De hästar som rids fel/dåligt/sämre av ”lagom stora/små” ryttare mår nog betydligt sämre än de som rids korrekt av någon som av vissa kanske kan anses som för stor/lång. Så tycker du tänker helt rätt 🙂 Sen ska det ju självklart inte gå till överdrift men det är vi nog alla överens om egentligen.

  2. Jag har inget emot att man rider ponny om man arbetar den rätt osv, och jag trimmar gärna ponnyerna ibland åt småtjejerna i stallet men ser det som att det ofta blir vädligt fel då ponny blir trimmad med och van vid ”storhäst/vuxen-ridning” det blir därför väldigt svårt för en yngre ryttare att ta över då då ponnyn kräver för mycket ridning.

    1. Fast huruvida ponnyn kommer klara av att ridas av en yngre ryttare har ju helt att göra med hur den är utbildad. Utbildas den till att klara av det eller utbildas den inte till det? Det är ju sådant man får ha med i beräkningen och som jag har med i mina beräkningar när jag utbildar de yngre ponnyerna. Sedan förstår jag din poäng också och en ponny som kanske är barnriden i flera år, och som blir riden av en vuxen emellanåt kanske egentligen bara ”trimmas” till lite om man som äldre sitter upp. Men mitt mål med t.ex Winnie är att hon ska också ska bli såpass ”härdad” även om jag osm vuxen utbildar att ett barn ska kunna rida henne, förutsatt att de har någorlunda egenbalans och inte sitter med handbromsen i, men sådant anser jag att man bör fokusera på hos ryttaren ändå. Get your point, men tror samtidigt att det blir lite skillnad på att göra allting från början eller komma in mitt i också, sedan beror det ju självklart på individ också för att inte glömma att nämna det 🙂

      / Johanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.