Svar på fråga: Tänk kring inhoppning av unghäst

Hur resonerar du kring när det är dags att börja hoppa högre med en unghäst för att inte förlora självförtroende och liknande?

För det första så beror det ju självklart alltid på vad för häst man har men ska man ta det rent generellt så brukar jag tänja på gränserna och sedan backa tillbaka till en höjd som är superenkel igen, sedan tänja på gränserna och sedan backa tillbaka. Jag tar det hellre för långsamt och backar tillbaka lite än att tänja alldeles för långt och få bakslag, för det brukar ofta vara svårare att komma ifrån.

Ta till exempel gårdagens P&J med Winnie, hon var inte framhoppad pga alldeles för stökig framhoppning och jag ville inte ge henne dåliga erfarenheter från det första gången när hon knappt är van att ha hästar omkring sig. Så vi skrittade och travade runt lite i den enorma paddocken tills hon slappnade av, då gick jag ut därifrån och skrittade utanför innan vi gick raka spåret in i ridhuset där vi galopperade lite. Jag visste egentligen inte alls hur hon skulle reagera där inne men tänkte att jag får lösa situationerna som uppstår allt eftersom med planen att ge Winnie en så bra erfarenhet som möjligt. Nu var hon ju stencool så vi körde på eftersom att hon inte brydde sig. Skulle hon varit mer spänd så hade jag bett dem lägga ner hindren, kanske lagt volter emellan och gett henne en bra erfarenhet på det viset.

När det gäller höjd och tävlingsdebuter så vill jag ju självklart att det ska kännas busenkelt och lätt innan man går upp på nästa höjd. Sedan går man upp ett steg, testar och känner av och sedan kanske man backar bandet och hoppar en lägre klass på nästa tävling så att allting känns busenkelt. Hela tiden för att bygga självförtroendet, särskilt hos en såpass ung och grön häst som t.ex Winnie eller som Chaboukie var. Med honom fick vi backa bandet massvis med gånger.

Nu tar hon minivila sedan arbetar vi igång försiktigt igen och sedan höjer vi ribban ännu ett snäpp till när hon känns lite mer ridbar igen, då kör vi kanske hinder på 60 cm och sedan bygger vi vidare allt eftersom. Nu är hon ju stencool och har ett självförtroende och letar redan hinder vilket är guld värt, men man vill inte förstöra det för den vägen är längre än att skynda långsamt!

Sedan kan det bli fel ändå ibland, men var då noga med att inte pressa det alldeles för långt över gränsen utan backa då i stället med detsamma och börja om från grunden är mitt tips med de unga liven.

205

2 thoughts on “Svar på fråga: Tänk kring inhoppning av unghäst

  1. Jag tycker ditt tänk låter så sunt! Önskar att fler förstod att det inte bara är att köra på bara för att ”den är 4:a den måste hoppa och tävla 1m”
    Har haft en foderhäst som blev förstörd i samband med hinder för att ägaren hade för bråttom och det satt kvar i hästen hela livet 🙁

  2. Håller helt med. Ingen brådska! Självförtroendet är A och O både för hästen och ryttaren. Om nån av dem inte tror att man klarar ett hinder, så gör man oftast inte det heller… Kan nog appliceras på många områden. 🙂

    Gott Nytt År!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.