Hoppa 3 gånger i veckan?

Så fort man lägger ut att man har hoppat två gånger på en vecka så bruka det trilla in kommentarer som undrar hur ofta man egentligen hoppar och varför man gör det. ”Normen” säger väl egentligen 1 gång/vecka men man måste också komma ihåg att det är skillnad på hoppning och hoppning och det gäller också att ha en tydlig målbild med vart man vill komma med sina hopp-pass.

Att hoppa småhinder 2-3 gånger i veckan är väl egentligen inga problem alls, jag använder det gärna som ett hjälpmedel i vardagen men jag vet också vad jag vill ha ut av mina hästar. Någon annan som kanske bara ”hoppar” för hoppandets skull och varken har en plan med det hela eller får hästen att jobba korrekt under passet råkar i stället kanske bara slita på sin häst.

Bommar kan man aldrig ha för mycket av och det är något jag tänker lägga in i mitt vardagsarbete så mycket jag bara kan och hinner. Då tänker jag mig cavaletti både vanliga och upphöjda både på rakt spår och på volt. Men även galoppbommar och då kanske på volt, eller två på rakt spår där man ska variera galoppsprången, eller flera galoppbommar på rad.

Under vintern/våren nu så vill jag komma iväg och hoppa lite P&J’s och öppna banor med Winnie och känna av det på bortaplan med uppbyggd bana och nya hinder. Sedan fokuserar jag på styrka, lösgjordhet och lydnad på hemmaplan i stället. Jag kommer fortsätta med studs för henne, jag vill bygga upp serier, 5,5an och annat liknande för att öva upp styrkan och kvickheten hos henne. Föredrar att komma in i trav när jag bygger dessa typer av övningar för då måste de verkligen ta i och kan inte hoppa på fart på samma sätt som om man kommer i galopp.

Så ja, bommar och småhinder 2-3 gånger i veckan är absolut något jag vill sträva efter. Men då inga höga hinder och med en tydlig bild av vad jag vill få ut av mina pass och hur hindren ska hjälpa oss vidare i utvecklingen. Nästa pass som blir i början av nästa vecka kommer innehålla cavaletti på volt hade jag tänkt! Sedan framåt torsdag-fredag så blir det kanske en serie för henne!

225

10 thoughts on “Hoppa 3 gånger i veckan?

 1. Det som jag tycker anses vara viktigare att dikautera om man generellt tänker på hästens bästaär hur ofta en häst rids i ridhus/paddock! Har sätt så otroligt många hästar som skadats pågrund av detta. Det behöver absolut inte vara fysiskt utan psykiskt.
  Jag har nu läst din blogg ett tag och jag har uppfattat det som om du tror att hästarna är en ren tävlingsmaskin/träningsmaskin. En häst behöver få komma ut i deras naturliga miljö, en häst behöver fä möjligheten att bara få ridas utan några större krav i skog och mark och en häst ska ha möjligheten att faktiskt bara få vara en häst speciellt när man bara är 4 år.
  För en häst är en levnade varelse!!
  Och det tror jag så länge som jag har läst din blogg Johanna, att du behöver tänka på!!

  1. Just nu är det lite svårt att rida ut på grund av vädret och på grund av att jag ofta jobbar från 7-16 och det är kolsvart när jag kommer hem. Har därför försökt att gå promenader med Winnie i stället men även det har varit för halt så därför han hon i stället fått jogga lite på linan för att få röra på sig samt varit ute länge i sin hage eller bara fått vara ute i sin hage länge. Föredrar dock att de ska få röra lite på sig när de har ansträngt sig dagen innan 🙂

   / Johanna

   1. Tror inte att det är blött och halt året runt!!! Du har tränat henne i ridhus och paddock nu större delar av hennes liv!! Stackars häst säger bara!!

     1. sofia du har verkligen inte följt denna bloggen då haha, som men sett har hon faktist ridit ute med på ängar och sånt men kanske räknas som inomhus för dej?? johanna har under dom åren jag följt henne sett till hästen välmående med varierad träning och inte som någon tävlingsmaskin så hon knappt kunnat komma ut på det, tänk dej att hon promenerade flex varje dag nästan ute under hans sjukdomstid, det är strongt och han var ingen lätt häst. så tagga ner 🙂

 2. Håller med ovanstående person att som det verkar i din blogg så rider du väldigt ovarierat med Winnie som dessutom bara är 4 år! Plus att det verkar inte vara många vilopauser för henne när du är i det större laget för henne.

  Det jag kan läsa i din blogg tycker jag verkar som att du faktiskt stressar & pressar hästen ngt för mycket då hon trots allt är 4 år och ska väl antagligen hålla längre än till 6 års ålder. Är så lätt att de ska få förslitningsskador när kroppen inte är färdigväxt.

  ta de lite lugnt.

 3. Helvete vad lack jag hade blivit över dessa kommentarer! Man försöker väl göra det bästa för sin häst, och även om man går olika tillväga: tänk på ifall ni hade kunnat gå fram till Johanna på t.ex. en tävlingsplats och kunna framföra det ni vill säga på samma sätt som ni skriver här på bloggen. Det är civilkurage att säga till när man tror att en häst far illa, men tänk på att det finns en mottagare, en person som försöker göra det bästa för sin häst, i andra ändan.

 4. Jag tycker tvärtom? Tycker precis att jag läste att Winnie skulle sättas igång igen? Hon har ju vilat ett tag i julas/vintras läste jag och nu har Johanna precis börjat småhoppa lite med henne+ att hon har ridit ut med henne? Tror att Johanna vet vad hon gör och du som skriver: ”det ska bli intressant att se hur länge Winnie håller” ska tänka efter lite?

  Johanna har precis förlorat Flex som hon gjort allt hon kunde för att göra honom bra? Tyvärr räckte inte det och det kan ju ha funnits med honom sedan han föddes så jag tror absolut inte att Johanna har ”förstört honom”.

  Nu ska Johanna utbilda Winnie och jag tycker att hon gör det på ett alldeles utmärkt sätt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.