Tankar och planer med Wille

Även om det var jag som hittade Wille och blev helt såld på hans film för ganska exakt ett år sedan så är han mammas häst. Wille är precis som Chaboukie var en häst som kräver lite extra tid med det mesta. Denna månaden som vi har stått på anläggningen nu har bara varit ren miljö- och fokuseringsträning för Willes del. Jag har longerat han en del och mamma har tömkört honom en hel del och det tog en hel del gånger innan Wille inte exploderade för att han såg sig själv eller andra i spegeln. Eller vande sig vid att det kunde vara folk på läktaren, eller vande sig vid att det kom och gick hästar i ridhuset, eller vande sig vid att en annan häst blev omklappad, eller att det borrades uppe i cafeterian. För många hästar är detta kanske ingenting speciellt, men Wille har hispat upp sig något vansinnigt emellanåt och därför har vi valt att ta en sak i taget, för allas bästa.

Nu börjar han bli något bättre, även om han vissa dagar bokstavligen är som ett popcorn som hoppar omkring och drar rundor. Så visst är det en lång väg innan han är helt mentalt avslappnad i ridhuset då det har varit mycket nytt på samma gång. Nu på fredag kommer det dock komma en ryttare hit som är van vid denna typ av häst och hjälpa oss. Han kommer efter longering att sitta upp och rida Wille för första gången sedan jag hann med mina sista ridpass i höstas. Och härifrån lägger vi upp en plan och tar det som det kommer.

Jag är helt säker på att Wille i takt med att han coolar ner i huvudet och blir mer säker i sig själv kommer bli en fruktansvärt rolig och häftig häst. Det finns en hel del tryck i den bakdelen och en hel del hopp i honom också, alla bitar behöver bara falla på plats först. Men vägen dit är lång, och då ska ni ändå veta att vägen vi har gått också har varit lång. När han kom kunde man inte ta på en grimma. När han skulle vaccineras för första gången så flög han ut ur boxen och var iväg innan någon ens hunnit reagera på att han var borta. Att lyfta hovarna kunde man ju glömma. Upplevde att han inte hade speciellt stor tillit till människor och därför tog också inridningen 7-8 veckor då det helt enkelt var mycket jobb och mycket att befästa hos honom.

Så nej, att sälja Wille för att han inte passar mig är inget som kommer att ske. Men han kommer få den tiden han behöver och vi kommer ta den hjälp vi behöver för Willes skull. Just för att han är så nervig, snabb och explosiv. Jag känner mig därför tryggare med att någon som har gjort detta massor av gånger innan hjälper oss med detta, för att jag vill att Wille ska få en säker och stabil grund. För att jag vet att denna typ av hästar behöver den grunden och att det är alldeles för lätt att förstöra.

Utöver allt detta är nog Wille en av de snällaste hästarna som finns. Han har förmodligen de vackraste ögon jag stött på och han älskar när man kelar och borstar med honom, det är livet enligt Wille.

Alla hästar behöver olika lång tid på sig. Att starta Chaboukie innan han var 5 år gammal var ju inte att tänka på och ni som sett den resan vet hur spooky han var i flera år framöver. Det var först när han var 7 som han började mogna och det började gå över mer och mer. Medan Winnie sätter man sig upp på och rider in direkt, hade kunnat starta en tävling igår för att hon är så cool och okomplicerad. De är verkligen varandras motsatser de där två.

He is quite cute and friendly tho the little popcorn ?? #InsallahIXS #Wille #johannagrantcom

Ett filmklipp publicerat av Johanna Grant (@johannagrantcom)

One thought on “Tankar och planer med Wille

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.