Torsdagens hoppträning

Vloggen från torsdagens hoppträning ser ni i inlägget här under. Det fanns inte så mycket tid till att prata när jag gjorde min ”Voice over” till klippen när vi hoppar så jag tänkte att jag skriver lite om det här också.

När hästarna var lite fritt uppvärmda så började vi rida längst med fyrkantsspåret där vi ställde dem utåt på långsidorna och sedan rundade vi dem för innerskänklarna på kortsidorna, samma arbete i trav och galopp. Brukar rida samma arbete till vardags för att hon mjukt ska följa med mig runt skänklarna samt ta stöd på yttersidan. I galoppen så ökade vi dessutom på kortsidorna och kortade på långsidorna. Varför? Jo för att det är så lätt att man som hoppryttare plockar bort galoppen i svängarna och det är ju absolut mer logiskt att galoppera på igenom svängen då och sedan hålla tillbaka lite på långsidorna, precis som när man hoppar en bana. Tvärtom ger ju helt fel effekt om man tänker ett steg extra. Brukade rida mycket så på Flex där jag behövde lära mig att galoppera han mer genom svängarna.

Sedan började vi hoppa lite smått tillsammans med cavalletti, små kryss och lite blandad kompott. Mycket övergångar och mycket lydnad. Winnie följde mjukt med runt i alla övningarna men hennes orutinerade unghäst-jag sken ju självklart igenom emellanåt vilket är både fullt okej och fullt förståeligt! Trots detta tar hon sig an alla uppgifter med stor självsäkerhet och lugn vilket är fantastiskt att se, precis vad man vill av en ponny som så småningom ska ridas av mindre rutinerade barn!

Det viktigaste med dessa små är som sagt att man gör det enkelt och att de lär sig att hitta en ärlig bjudning framåt, sedan får det bli lite fel om det blir fel och jag kan inte hela tiden vara där och styra upp allting själv eftersom att Winnie själv måste lära sig att om man t.ex springer in i botten på ett hinder och inte lyfter på benen – ja då river man – Gör om, gör rätt! Jag är bara en vägledande guide uppe på ryggen men det är Winnie som ska hoppa och ta sig till hindren, jag ska bara se till att hon får rätt verktyg till att ta sig dit och över på bästa sätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.