Mina allra bästa vardagstips!

1. Skritta fram och av någon annanstans än i ridhuset och få lite annat underlag under hovarna. Om det så bara är fram och tillbaka på en hård grusväg, några varv runt ridhuset eller vad som helst. Mer varierat åt folket!

2. Kom bort ifrån väggen och börja rid ännu mer innanför spåret, det är först då du också kan känna om din häst verkligen jobbar rakt och korrekt eller om den fuskar och balanserar upp sig mot väggen. Rid in någon meter eller två innanför i både trav och galopp så får du ett kvitto på ditt arbete!

3. När du rider innanför spåret så våga ställ hästen utåt och se vad som händer. Kan det fortsätta i samma balans och tempo i såväl trav som galopp så är ni garanterat ett steg i rätt riktning än om hästen inte orkar hålla ihop sig där. Du får ett kvitto på om hästen orkar jobba rakt och ta i lika mycket bakifrån och det är perfekt för att få upp hästen på yttertygeln dessutom, precis som vi vill!

4. Släpp på handbromsen och våga låta hästen använda sina rörelser. Sitt inte och småhåll hela tiden, särskilt inte på de unga hästarna. Våga låta hästen galoppera på, följ hela tiden med i hästens rörelser och arbeta med hästen, inte emot. Självklart halvhalter emellanåt, men bli aldrig kvar i en halvhalt. Allting man gör ska följas av någon typ av eftergift för hästen.

5. Mer övergångar, avsaktningar, tempoväxlingar och igånsättningar åt folket. Det är stärkande arbete för hästen, den måste sätta sig på rumpan och få in bakbenen samtidigt som du tränar lydnaden hos hästen såklart.

Så – Harva inte runt längs med ridhusets väggar utan gör någonting bra av varje ridpass, se hela tiden till att hitta på någonting och ha en plan med varje nytt moment. Och variera underlag i den mån det går! Och kom bort ifrån spåret!

3 thoughts on “Mina allra bästa vardagstips!

  1. Superbra tankar – jag håller med om allt! Toppen att ha med sig i bakhuvudet också om man får ”hjärnsläpp” under ett pass och bara harvar runt med samma gamla övningar som man alltid gör. Ombyte förnöjer!

  2. Jättenyttiga tips! Perfekt för mig som är i en svacka å inte har så mycket inspiration till övningar. Grunderna är alltid viktiga att träna på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.