Jag ser upp till dig för att du vågar och orkar ta fighten.

Är det någon människa som jag ser upp till så är det Nellie, inte minst efter nästa bakslag i karriären. Jag tycker att det är så fruktansvärt tragiskt att hon ALLTID ska behöva tänka lite extra på allting, alltid jobba i motvind och aldrig kunna ta någonting alls för givet. Nellie kan inte ens få vara sig själv, utan hon måste på något vis stöpas in i en mall precis som alla andra här i världen för att passa in i det samhälle som är uppbyggt. Går man mot strömmen, är lite för stor i käften, går sin egna väg eller vägrar att rätta sig i ledet så får man skit tillbaka för det på ett eller annat sätt. Man ska helst bara sitta ner tyst, tiga och alltid anpassa sig efter alla andras önskningar och visioner om hur man borde vara. Att vara tjej, 16 år gammal som själv jobbat sig dit hon är, offrat massvis och alltid fått jobba i motvind. Aldrig någonsin backat för vem hon är och vad hon står för. Alltid stått upp för de svaga och aldrig rättat sig i ledet. Klart det sticker folk i ögonen. Tjejen är dessutom hur jäkla framgångsrik som helst, det retar alltid gallfeber på någon.

Det behövs människor som Nellie. Som vågar ta kriget öppet offentligt. Som vågar stå upp för vad som är rätt och för vad som är fel. Som vågar ifrågasätta och som vågar skrika ännu lite högre när de helst hade velat att man satte sig ner i båten och teg. Jag vet att folk har väldigt delade meningar om Nellie och om det är på grund av att hon är ung, snygg, framgångsrik och känd eller om det har med andra saker som jag inte har en aning om att göra vet inte jag, och inte bryr jag mig heller. Av det lilla jag känner Nellie så är hon otroligt mogen och ödmjuk för sin ålder och Nellie behövs. Nellie är en ledare som visar vägen, Nellie ger inte upp och hon krigar vidare lite till när vindarna blåser som allra värst. En ren och sann förebild för såväl den enskilda individen som för oss ryttare som varje dag tragglar i stallet i flera timmar. När folk trampar henne på tårna, så trampar hon lite hårdare tillbaka – med all rätt. För allt som hon har tvingas genomlida p.g.a sitt kändisskap och att hon har varit framgångsrik är helt sinnessjukt egentligen. Att hon sedan som grädde på moset alltid måste passa sig lite extra för vad hon skriver, tycker, känner och publicerar p.g.a folk vaktar henne överallt är också vansinne. Hon kan inte ens få vara sig själv, få fokusera på sitt egna och kunna slappna av i rollen som ryttare. Hon jobbar alltid i liiiite extra motvind. Och jag ser upp till henne för att hon vågar ta fighten när alla andra rättar sig i ledet och tiger.

Visst, man ska inte blunda för att det eventuellt finns två sidor av storyn. Men det kvittar. För det är absolut inte rätt ändå och hon är ändå en fantastisk förebild, för många av oss!

11 thoughts on “Jag ser upp till dig för att du vågar och orkar ta fighten.

 1. Tryckfrihet innebär inte att man kan skriva vad som helst om vem som helst, utan några konsekvenser.

  Säger inte att ridsportsförbundet har tagit rätt beslut (svårt att avgöra när man bara fått en sida av historien) men att hänvisa till tryckfrihetslagen är helt inkorrekt.

  1. Nej det vet jag också att det inte innebär, var kanske inte rätt att sätta det i samband med det hela. Menar mer att man egentligen ska få skriva och uttrycka sina åsikter fritt under de lagar som finns och även om man inte bryter mot någon lag i sig så för det ändå alltid en massa negativa konsekvenser med sig på ett eller annat vis. Felformulerat av mig.

 2. Jag håller med dig om att Nellie är beundransvärt tuff, jobbar hårt och är enormt målmedveten. Men jag tycker också att genom att ofta framhäva hur hårt just hon jobbar och hur mycket just hon uppoffrar, så lyckas hon effektivt förminska (möjligt att hon gör det omedvetet) alla andra juniorers insatser. Dom jobbar och sliter lika hårt och målmedvetet som Nellie – dom flesta gör det dessutom i kombination med gymnasiestudier. Det känns som att deras arbete och framgångar förskingras genom att dom inte har Nellies popularitet.

  I nuläget är det dessutom bara Nellies sida av det här som väldigt högljutt och aggressivt sprids. Jag tvivlar inte på att det hon skriver är exakt hur hon har uppfattat det, men att hon inte fick en lagplats för att hon ser sur ut har jag väldigt svårt att helhjärtat svälja och tro på. Dom ansvariga har inte varit dom mest pedagogiska när dom har möten med Nellie utan en förälder eller tränare närvarande(?) vilket idag känns väldigt olyckligt. Jag kan tänka mig att så fort hon fick höra att hon inte var uttagen blev allt mest ett brus i hennes öron. Hur ska hon då kunna ta till sig av kritiken och förstå det dom försöker förklara? Om hon hade haft en vuxen som var på hennes sida så skulle hon ha någon att diskutera med efteråt. Någon som var där och som faktiskt hörde vad som sagt – inte hur det kändes.

  En annan viktig aspekt är att vi pratar om lag här. Inte individuell tävling. En så stark individ som Nellie som går mot strömmen, är lite för stor i käften, går sin egen väg och vägrar att rätta sig i ledet är, just på grund av dom egenskaperna, kanske inte den ultimata lagkamraten. Samma egenskaper som gör att hon helt säkert kommer att ha massor av framgång som individ. Björn Borg blev avstängd från tennis i ett år för att han inte kunde kontrollera vad han sa och hur han sa det som ung spelare. Han tyckte att det var fel och orättvist för han var oförnekat mycket bättre än alla andra – men han tog också det året att jobba med sig själv och ta till sig av den kritiken.

  Jag har full förståelse att Nellie är enormt besviken och tycker att det är orättvist men förhoppningvis, när det lugnat ner sig lite, så har hon tillräckligt mycket självinsikt att hon kan analysera allt det här, sortera ut vad hon kan förbättra och ta till sig av och kanske kan se varför hon i nuläget inte anses vara bra lagmaterial. Att skylla på föräldrar till lagkamrater, skrika om mobbning och att gubbar med makt inte stödjer målmedvetna tjejer (alla i det uttagna i laget är just målmedvetna tjejer) tror jag inte gagnar henne.

  1. Men samtidigt förstår jag inte hur man ska kunna få vara med i ett em då? Hon hade trots allt resultaten och rankingen till sin fördel. Borde man inte sagt innan satsningen till henne att nej du får inte vara med pga laganda bla bla? Det hade ju vart schysst om nåt så inte man går runt och förväntar sig att få vara med? Reglerna hade ju varit bättre om de högst rankade o som ville skulle få åka till EM-punkt slut.

   1. Är ni helt jävla efterblivna eller? Så fort man tycker att man själv är duktig, berättar hur det går för andra och ger sig en klapp på axeln, ja då jävlar är man för mycket och ska tänka på andra. Vad är ni för avundsjuka människor? Lär er att glädjas med och åt andra!

    Och helt seriöst? När hon blir illa behandlad och fel bedömd, så tycker ni hon ska sätta sig och hålla käften? Jag hoppas för er egen skull att ni inte har barn, för isåfall skäms jag åt er! Att vuxna människor ska säga till barnen att nej håll käften för fan, sätt er ner i ledet och le, skit i om ni blir fel behandlade. Nej usch, SKÄMS PÅ ER!!

    vuxna människor som sagt; åker nellie åker inte vi. Hör ni själva inte att de är mobbning? Är det något problem tar man tag i det och pratar med ungdomarna. Förklarar att nellie ÄR en av de bästa, hon ska med och nu gör vi de bästa av situationen och alla lär sig att samarbeta i grupp!

    Finner inga ord för er som stödjer dehär! Mobbning på hög nivå och ni tycker det är helt okej. Fy fan för detta äckliga beteende!

    1. Du kommer ingenstans med din argumentering om det första du gör är att slänga ur dig funkofobiska uttryck. Ironin i att du pratar om att Nellie blir mobbad och hur hemskt det är (och mobbning är verkligen det!), och så börjar du hoppa på folk direkt… det är rätt skrattretande.

  2. Klockren kommentar Lottta. Spot on. Och sjukt klantigt av förbundet att inte ha med vuxen på mötet…

 3. Hej! Jag tänkte bara tipsa om en hästrollspelssida (http://ridskolan.weebly.com) som jag tror många av er som läser Johannas blogg hade gillat (om man gillar hästar, och att skriva!). Det är ett forum där man kan rollspela på en ridskola, eller bara snacka om allt mellan himmel, häst och jord. Sidan är än så länge ganska ny, men kika gärna in och se om det är något för er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.