Svar på frågor: Att låta hästen resa med transportbolag

Hur vågar du låta någon annan köra din häst till Belgien? Det är ett otroligt stress moment och lång resa som tar på krafterna. Om man nu nödvändigtvis måste sälja hästen utomlands så borde man väl själv köra dit de så man vet att hästen kommer fram i lugn och ro? För mig är det egoistiskt att skicka iväg en häst på en lång resa sådär. Vem ser till att de får röra på sig? Vem fixar vatten? Sköts det som det ska? Hur vet ni det? ”Vilade i något stall”. Fruktansvärt oansvarigt att släppa iväg en häst sådär utan att garanterat veta att den får vatten, vila och åker i en transport med duktig chaufför.

Jag har ingen aning om hur mycket du är insatt i just ”hästbranschen” men jag utgår utifrån dina frågor, funderingar och nästan påhopp att du inte är speciellt insatt. Jag ska inte säga att jag är något proffs men jag har skickat iväg och tagit emot många hästar under min tid utomlands. Och det är liksom inga ”skithästar” som man inte bryr sig om utan hästar värda många, många kronor. Flex åkte till exempel med transportbolag till och från Bulgarien och Tyskland och det är en lång (!!!) resa, mamma kunde åka med då jag hade kontakter som kände chaufförer/ägare av företaget, hon kan få skriva om hur det gick till någon gång vid intresse.

Till att börja med så står hästen betydligt bättre, säkrare och mer bekvämt på en hästlastbil än om man skulle köra med transport. För det andra så är dessa chaufförer mycket duktiga och erfarna att köra långt, köra med hästar och hantera eventuella situationer som kan uppkomma. För det tredje så har jag hört mig för vilka transportbolag som rekommenderas. Hade Winnie varit stressad vid färd så hade beslutet självklart inte varit lika självklart. Men nu vet jag att hon är dölugn och reser väldigt bra. Hon var pigg och glad när hon gick av transporten i Belgien efter många timmars resande!

Innan hästen lastas på så måste du dessutom ha ett speciellt veterinärintyg utfärdat av speciella veterinärer som högst får vara 48h gammalt när hästen lastas första gången och det hälsointyget intygar att hästen delvis är i skick att kunna stå flera timmar på transport.

Så nej. Jag kände mig inte minsta orolig över att Winnie inte skulle komma fram i gott skick. Hon skulle egentligen ha bott över på 2 ställen under resan men då de stannade såpass nära Hörby och lät hästarna komma ut i boxar och dricka, tugga lite och röra lite på sig så fick hon stå sista natten hemma också och i stället lastas på 03.15 här i Hörby för att chauffören skulle slippa hamna i värsta rusningstrafiken på de ställen där det är värst. Smart och klokt och därför fick jag anpassa mig och gå upp mitt i natten och säga hejdå till min tjej!

5 thoughts on “Svar på frågor: Att låta hästen resa med transportbolag

  1. Haha! ”Oansvarigt att släppa iväg en häst sådär”? Snarare hade det varit oansvarigt att köra henne ensam i en vanlig transport den sträckan, i både fråga om säkerhet och komfort för Winnie!

  2. Wow. Höjden av okunskap haha! Ofta jag låtit någon köra hem min nya (och värdefulla) P.R.E. från Spanien till Sverige om jag inte litade på transportören. Inte direkt som man ställer sig vid vägkanten och liftar med en lastbil, slänger in hästen där bak och hoppas på det bästa. hahaha

  3. Bra svar på en helt puckad kommentar! Jag kan förstå att man som oinsatt undrar hur det går till och om det verkligen är så hälsosamt för hästen, men det finns hundra andra sätt att ställa frågan på än så som det var här. Så omoget att anklaga folk när man inte har någon aning om hur det gick till.

  4. Troligen okunskap av den som fällt kommentaren du besvarar. Men vilket tydligt och informativt svar du gett oss! Skönt att du tar alla frågor seriöst och inte ”hoppar på” tillbaka till den som ställer frågan 🙂

  5. Riktigt bra svar på en liten dum kommentar 😉
    Klart man inte skulle låta Winnie åka iväg om du kände att hon inte klarade av resen m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.