Annonsering av hästar? Köpa häst? Sälja häst?

Tänkte skriva just lite om försäljning, annonsering och köp av häst för det är absolut ingen enkel procedur och jag har en hel del tankar att ventilera, utvärdera och diskutera kring nu när jag själv letat häst dryga månaden.

Först och främst när det kommer till annonsering av hästar. Jag förstår verkligen inte hur svårt det kan vara att ta några bilder på sin häst till annonsen. Alla dessa annonser utan bilder, eller nästan ännu värre – bilder tagna snett bakifrån/snett underifrån/i ett kolsvart ridhus/2 km bort. Man behöver varken vara begåvad eller äga en systemkamera för att kunna ta en normal bild på en häst. En uppställd och en huvudbild räcker en bra bit. Och då gärna utan rörig bakgrund och med öronen framåt i en korrekt vinkel. Samt att kunna spela in en vettig film till sin annons?! Behöver inte vara 10 minuter lång. Men samtliga gångarter i båda varven på volt eller vad som helst. Och alla dessa annonser med prints från löshoppningsfilmer men sedan finns det ingen film? Say what?! Är hästen ung och är löshoppad så får man väl skaffa fram en film kan jag tycka men jag kanske är kräsen haha.

För att jag i princip ens ska klicka in på en annons så vidare de första 2 raderna inte är WOW är liksom att det är en okej tilltalande bild där man ser vad det föreställer. I övrigt kräver man inte så mycket mer än kort och konkret information om hästen och en hyfsad film så man kan göra en bedömning om man ens är intresserad överhuvudtaget. Det måste ju spara hästägare/säljare så mycket tid att bara lägga ut ordentligt material från början kan jag tycka? Eller?

Jag vet inte huuuur många annonser jag kollat igenom, videos jag kollat och googlingar jag gjort haha. Har annonserat efter hästar på instagram och fått massvis med svar. Ett roligt fenomen är dock när man annonserar att man söker en 4-6 år gammal D-ponny och får svar om 14-åriga C-ponnyer, småvuxna storhästar och allt annat som inte faller inom de kriterierna jag söker inom. För jag har gjort upp mina kriterier och tänker liksom inte tumma på den biten. Dock funderar jag på om jag är kräsen när det kommer till hästletandet?

Egentligen letar jag ingen jättesuperstar. En normalbegåvad, trevlig och sund individ som ska gå igenom en klinikbesiktning och inte ha några olater eller avvikande exteriör. Men de tycks bli slängda efter mig de där hästarna, har tackat nej till en hel drös med jättefina och söta ponnyer men som tyvärr faller på någon av ovan nämnda delar.

Men ja, att sälja häst kan också vara intressant emellanåt. Men detta inlägg blev visst inriktat mot just mitt hästletande. Lät jag bitter? Eller är det inte så simpelt som jag kan tycka att det är att utforma en normal, enkel och konkret annons med en bild där man ser hästen och en film som är såpass skarp att man ser vad det föreställer?

3 thoughts on “Annonsering av hästar? Köpa häst? Sälja häst?

 1. Håller med dig! Nu har jag inte letat häst seriöst via annons men nörd som man är kollar jag genom HästNet typ hela tiden. Undrar seriöst hur folk får sina hästar sålda?? Pinsamt dåliga bilder, värdelösa filmer (eller inga alls) ingen bra text och som toppen på allt – inget pris. Vill folk få sålt sina hästar eller vad handlar det om? Värsta jag sett var en annons på en ”blivande GP häst” (det är ju alla tydligen) som enligt text kunde alla gp-rörelser och var tävlad upp till Intermediere. På filmen ser man en häst som tricktränas lös i hagen!!! Världens sämsta kvalité dessutom, kunde bara skratta till slut…

 2. Jag håller med dig till 1000! Dessa värdelösa annonser med helt värdelösa bilder och helt ointressant info om hästen.. Jag brukar spåna runt för skojs skull, för att se vad för hästar som finns tillsalu. Men satan så många oseriösa annonser det finns. Ibland funderar man på om dom verkligen vill sälja eller om dem inte riktigt bestämt sig? För materialet håller inte..

  Så NEJ, du är inte kräsen! ^^D

 3. Man SKA vara petig när man köper häst, oavsett om man själv tänker långsiktigt eller som i ditt fall för vidare försäljning.
  Däremot tror jag att ekvationen frisk, sund och korrekt exteriör, kanske gör den dyrare än många inser? Att köpa en ponny (eller häst) som fått en vettig uppväxt hos någon som har lite koll på läget. Bra foder, bra hagar, bra hovvård och en bra grundutbildning – det kostar. Och hästar har blivit dyrare med åren, eftersom det kostar mer att föda upp dom. (Troligen ingen chock för dig som själv fött upp hästar)

  Jag säger inte att man ska köpa en häst med exempelvis något i exteriören som inte går att göra något och som kan ligga till last för ett liv som ridhäst (ridponny) men jag tror att det blir allt svårare att hitta en häst eller ponny enligt dina kriterier som inte kostar 10-30.000 mer än vad det gjorde för bara ett par år sen.

  Någonstans får man alltid vad man betalar för, och även uppfödarna måste ju kunna leva på sitt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.