En del av Willes historia

Att försöka klara hur Wille är i text är en relativt svår uppgift. Man måste lära känna honom och ha sett honom när han är som allra, allra värst för att ha någon typ av förståelse för vad det är för typ av häst vi har skaffat oss. I förrgår så travade i alla fall mamma på en helt avslappnad Wille, på helt långa tyglar. Inte så mycket begärt av en vanlig 5-åring kanske, men ett längdhopp i Willes utveckling vill jag lova er!

Wille är alltså importerad till Sverige av oss i slutet på januari 2016. Han var då oinriden, hingst och hade vargtänder.  Väldigt liten, väldigt rädd om sig och väldigt nervös/explosiv. Inte minst kunde du se det i hans osäkra rådjursögon. Att ens ta av och på en grimma var bara att glömma och i närheten av öronen kunde du omöjligt komma. Under tiden som gått och som vi arbetat med honom med hjälp av andra duktiga människor så är vi flera som är ganska så säkra på att det ligger ett misslyckat inridningsförsök i botten hos Wille. Detta tillsammans med sadeltvångskänningar, vargtänder som satt spöken och hans sätt att vara på blev helt enkelt ett större projekt än vad vi och någon annan kunnat tänka oss! Och i fel händer så är jag ganska säker på att Wille idag inte varit vid liv utan klassats som en farlig problemhäst med fel i huvudet.

Wille reds in av Eamon Hickey under 6-7 veckor våren/sommaren 2016, därefter red jag honom en del under sommaren och in på hösten. När det sen började ta emot och bli lite jobbigt under hösten i takt med att han också blev starkare så kom grundproblemet upp till ytan igen. Vi tog hjälp av en duktig ryttare som red och hoppade honom en del under våren och sommaren 2017. Någon som satt kvar när Wille fick sina explosiva anfall (alla gånger utom 1 i alla fall) och det inte fanns någon riktig broms installerad. Men vi insåg när tiden gick att vi nog trots allt behövde backa ännu ett par steg och ta itu med allt på riktigt, från grund och botten! Tog ytterligare duktig hjälp som också resulterade i en avsittning och vi blev vidare rekommenderade till dennes tränare.

Så därifrån har mamma tagit det under hösten och vintern. Hon har börjat om helt från början. Från marken, med kommunikation och att helt enkelt jobba honom avslappnad från marken och vänja honom vid saker han tycker är läskiga, samt påbörjat installationen av en nödbroms. Med en ”natural horsemanship-grund” och ovärderligt proffshjälp så är hon alltså så långt kommen att hon kan trava Wille på långa tyglar, helt avslappnad utan att ta i honom det minsta. Hon kan longera honom löst på volt, peka åt vilket håll han ska gå och han kan gå helt lös bredvid henne. Han springer nästan baklänges bara med hjälp av rätt energier och rätt kroppspråk och detta är bara början men också lösningen för en häst som honom. Bombsäker häst under utbildning. Men man får också inte glömma att Wille är en häst med energi som aldrig någonsin tar slut. Vilar han lite för mycket eller lite för länge så är han bokstavligen som en tickande bomb, bara väntar på att explodera.

Fortsättningen följer om Willekillen, ska filma när mamma rider nästa gång och jag är med, förhoppningsvis till veckan! Nästa steg är att börja galoppera på långa tyglar och bara bibehålla denna avslappnade form och tillstånd som han då befinner sig i. Mamma är verkligen rätt människa för Wille, de är varandras och de behöver nog varandra också!

Och under våren är nog planen att jag också ska utbildas på samma vis, samma sätt att kommunicera med hästen samtidigt som Showman rids in. Det kommer vara en ovärderlig grundsten i mitt förhoppningsvis fortsatta arbete med hästar, främst ponnyer och med tiden är väl målet att kunna utbilda bombsäkra ponnyer som barn kan ta över!

One thought on “En del av Willes historia

  1. Hej! Jag kan säga att jag har en liknande häst som Wille (fast hoppningen kan man fetglömma), ett arabiskt fullblod av showstam. Det har varit många olyckor och han är väldigt känslig för små signaler. Nu när han blev 9 år så lugnade han ned sig avsevärt! 🙂 Han har fortfarande lite grejer för sig, exempelvis stod han och jagade upp sig själv så han skakade i hela kroppen innan ritten idag, och behövde longeras i galopp några varv innan uppsittning, men det är stor skillnad motför ”tickande bomb”-känslan som jag hade när han var sex eller sju. Så ge inte upp! Wille kanske mognar sent, han med! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.