2018-03-05

Dagens plan är att uträtta lite ärenden. Förhoppningsvis dyker det upp ett paket till mig och utöver detta ska jag nog ta och köra till en foderbutik i närheten och spana in vad de säljer för foder och räkna på lite kostnader också! Idag är det exakt 4 veckor tills vi kör och hämtar Nashville + Saga! Låt tiden gå fort känner jag mest! Varje dag är ett evigt funderande och planerande!

Jag frågade på min instagram angående spånpellets och fick mycket positiv respons. Är det någon som har något att tillägga kring detta? Vi ska i alla fall prova med spånpellets, på Winnie fungerade det väldigt bra och det ska bli spännande att se hur det fungerar praktiskt i vardagen med flera hästar! Kan hända att vi ev blandar upp det med lite spån om det behövs. Vi får se!

Just nu är det lite fokus på de hinder som ska tillverkas. Behöver ju hinder ganska omgående för att kunna löshoppa unghästarna inför 3-års i höst. Har bestämt färger (mycket viktigt haha!) och de kommer bli färgglada och fina åtminstone. Sen får man väl snickra ihop lite utfyllnader med tiden också och fixa lite plank så man kan ha lite fler och roliga hinder när de kan hoppas uppsuttet senare eller om det dyker upp en häst som ska tränas/tävlas/trimmas!

Och på tal om Winnie som vi ser på bilden så var hon förra helgen iväg på tävling igen med sin ryttare Amanda. De var dubbelnollor (100% felfri i sina starter hittills!) och lyckades dessutom få med en placering som bonus! Drömteamet i mina ögon! Amanda är som gjord för Winnie och det gör mig som uppfödare så innerligt genomlycklig att se dem tillsammans!

5 thoughts on “2018-03-05

 1. Vi hade enbart spånpellets i det stallet jag stod innan. Det funkade bra men jag tycker nog att det blir lite hårt. Dessutom går min hästs bajs sönder ganska lätt så då blir det ett evigt mockande för en sån som mig som gärna vill ha bort varje lite klutt haha. Bäst tycker jag att det funkar i det stall vi står i nu, där vi har spånpellets i botten och rikligt med halm ovanpå. Tyckte att det var svårt att mocka i halm innan, men nu är det så simpelt och skönt! Bajset ligger kvar i sina högar, hon går inte runt i det massor, hon kan pilla med halmen hela nätterna när hästarna står inne, det är mjukare för henne att ligga på, det går snabbare att mocka och vi behöver inte köpa lika många spånpelletssäckar. Dessutom suger spånpellets upp kisset väldigt bra i botten så vi mockar ur ordentligt där hon kissar en eller två gånger i månaden och fyller på med någon eller några säckar därefter. Jättesmidigt! Annars gillar jag torvmix med riktiga vallar runt väggarna om boxen är stor. Fungerade också toppen till vår häst! Hon trivdes att ligga ner och det var väldigt lättmockat. Behövde inte mocka ur kisset särskilt ofta då heller. Vanligt spån är det som har fungerat sämst. Spånet flög upp på sidorna så fort hon lade sig ner, så hon fick skav på haserna. Hjälpte inte hur mycket spån vi än lade in, eller om vi hade bädd eller inte. Spånet blir ju dessutom väldigt äckligt snabbt och det luktar ju väldigt mycket om kisset, så nej, spån går fetbort. Hennes hovar har dessutom haft strålröta till och från, men det är inga problem när hon står på halmen. Go for spånpellets och halm säger jag!

 2. Tips är granngårdens egna foder, det är faktiskt väldigt bra och lite billigare än tex kraffts 😄 Finns massvis med olika sorter för alla individer!

 3. jag tycker att det lätt blir ganska så packat och hårt när man har bädd, visserligen är det bra för en häst som rullar mycket då det blir bättre grepp när dom ska resa på sig. Jag använde alltid bädd till min förra häst då han rullade sig ganska ofta, oavsett strö men spånpellets/halmpellets måste jag säga är det värsta att mocka ur helt, alltså om boxen ska tömmas. Sitter som cement! Men helt klart smidigt att mocka i då det inte försvinner så mycket mer än det som är lortigt men krävs en hel del påsar för att fylla upp och för mig har det minst gått 2 påsar i veckan.

  Har testat alla strösorter och det bästa skulle jag säga är halm! just ur hästarnas perspektiv och sin egen vid mockning, men det tar plats, både som förvaring och på gödselstacken. Smaken är ju dock som baken, delad. Men den dagen jag skaffar häst igen eller eget stall så skulle jag välja halm före allt annat 🙂 men sen skulle jag visserligen ha den på lösdrift istället och då är det halm som gäller tycker jag 🙂

 4. Gillar verkligen spånpellets men min häst kissar ganska mycket inne och jag upplevde att det gick åt för mycket, landade i torvmix tillslut 2 spån, en torv. Hade jag haft annan häst hade jag nog valt det igen 🙂
  Idag har alla mina halm med lite spån i botten 🙂

 5. Min stökar ner boxen väldigt mycket. Tycker att spånpellets funkar bäst. Sen finns det ju olika spånpellets med, den bästa jag testat är faktiskt svenska foders. Och sen scanbio.
  Off topic- kan du inte se till att bloggen är startsida? Bökigt att klicka in på undermenyn hela tiden tycker jag :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.