Planen med Nashville/unghästar

Planen med Showman som idag är 3 presenterade jag för ett tag sedan, planen med Nashville som är lite mer långsiktig ännu då han bara är 1 tänkte jag presentera nu.

Han flyttar alltså hit i början på april. Det ska bli perfekt att ha honom hemma, börja pyssla med honom och få den vardagliga hanteringen att flyta på bra. Kunna släppa honom lös i paddocken och kanske låta honom börja galoppera över bommar, arbeta lite från marken till sommaren. Väldigt basic och väldigt simpelt såklart, men jag tror att om jag lägger en bra grund nu så får jag tillbaka det senare när han växt till sig. Han ska ju dessutom behållas som hingst och planen är att visa honom så småningom!

Han ska alltså ridas in om 1,5 år, hösten 2019. Vi brukar rida in våra som 2,5 åringar. Det är egentligen inget avancerat alls utan vi tränar in kommandon, longerar och sedan har vi ridit i skritt och trav på dem under senhösten.  Enkelt och väldigt okomplicerat. Därefter får de gå på vila fram tills det blir bättre väder under våren. Då tas ridningen upp, alla gångarter ska fungera och likaså styrningen och framåtbjudningen. Då påbörjas även löshoppningen lite mer ordentligt, är de löshoppade lite grann tidigare så de fattar grejen så är det ju super. Men annars löshoppas de under våren också under en period innan de får gå på sommarvila. I början på augusti är det dags att börja förberedas inför 3-årstestet som går i början på september. Sedan tänker jag mig att när de börjar bli 3,5 så får de ytterligare en vila under hösten, efter 3-årstest och nya intryck. Men sedan är det dags för ännu en träningsperiod under hösten/senhöst eftersom att de snart blir 4 och får börja tävla! En vintervila till för en så ung häst känns självklart och en bit in efter nyår så är det dags att bli ridhäst på riktigt!

Året när hästen är 3 anser jag är väldigt, väldigt simpelt och lekfullt för hästarna. Grunderna ska sättas och det ska gå att rida i skritt, trav, galopp samt hoppa mindre hinder uppsuttet. De ska kunna löshoppas bra och de ska uppfostras till trevliga individer. Men arbetet är inte speciellt intensivt och det är mycket vilor för att smälta allt de lärt sig och egentligen ett ganska ”tråkigt år”. Vilorna för de unga är verkligen otroligt nyttiga och viktiga. Man brukar ha en helt annan häst när man återupptar sitt arbete efter en unghästvila och det är en stor del av tjusningen med att jobba med just unghästar!

Utomlands har jag avsagt mig inridningen av hästar men hemma har vi alltid ridit in våra egna. Utomlands har jag dock tagit över flertalet hästar precis när de är inridna och fortsatt utbildningen därifrån, hoppat in dem och hoppat banor upp till 110 cm innan jag lämnat över till någon mer rutinerad. Just fasen efter inridningen och att utveckla vidare till trevliga ridhästar en fantastiskt rolig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.