Arbete med Saga och kommunikation i övrigt

Igår fick Saga sadel och stigbyglar på sig. Hon har haft sadel innan men känner ändå att vi tar ett steg i taget och ser vad som händer. Mamma fortsatte med lydnadsarbete från marken och hon hajar riktigt fort den där Saga. Mamma har ju gått en kurs i ”Natural Horsemanship” som har hjälpt massvis med att få bukt på Wille och göra honom trygg och avslappnad i situationer där han tidigare fullständigt exploderat. Jag har lite svårt att förklara och tänker att mamma kanske kan göra det framöver. Planen är i alla fall att jag ska gå denna Steg 1-kurs i samband med att jag rider in Showman!

Men som det är med allt så handlar det om tydliga gränser, kommunikation, att veta vad som förväntas av en och massvis av beröm! Beröm kan vara att man lättar på grimskaftet när hästen slutar spjärna emot som ett exempel. En häst, precis som vilket annat djur som helst behöver veta vad som förväntas av den i olika situationer. De vill göra rätt men det är när de inte förstår eller är rädda som det kan bli fel, möter man dem inte där och då så kan det bli ännu mer problem. Det bästa med att jobba med unghästar är att man kan göra rätt från början och fostra sunda, uppmärksamma och avslappnade individer! Och för att en häst ska förstå så måste vi ju göra samma sak varje gång. Vi kan inte låta hästen springa över en ur boxen ena gången, och sen bli arga nästa gång för att sedan återgå till att bara låta dem ta kommandot. Det ska finnas en ömsesidig respekt mellan häst och människa där hästen förstår att det är vi som är ledaren och det gör den när den vet vad som förväntas av den, då vill den också göra rätt för att få ännu mer beröm!

Så vi fortsätter träna alla hästarna här i vardaglig, sund hästhållning. Idag kan ju mamma peka vart Wille ska gå eller vilket hinder Wille ska hoppa, eller säga till honom i vilken gångart han ska gå i. Eller vifta med saker framför hans ögon utan att han ens reagerar och rida honom i både trav och galopp på långa tyglar och tvärstanna honom med små, små hjälper. Det är otroliga framsteg med en Willehäst!

One thought on “Arbete med Saga och kommunikation i övrigt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.