Markjobb & regler

Sagas träning är i full gång, hittills är det mest mamma som arbetat henne från marken då hon är väldigt mycket längre kommen med det än vad jag är och Saga har gjort superfina framsteg! Det Saga behöver är kondition och styrka, då kommer allting att lätta upp för henne tror jag! Men hon har i alla fall jobbat på väldigt fint från marken och jag hängde även på henne lite häromdagen, snart är det dags att gå vidare nästa steg.

Hennes träning är ganska så varierad just nu, det är lydnad från marken, det är löshoppning och det är lite visningsträning. Det sistnämnda är det jag introducerat sist, vi började självklart med lydnaden från marken och att hon ska vara uppmärksam på oss och det har hon verkligen blivit! Nu ska poletten trilla ner med att gå samt trava bredvid mig. Det bästa sättet att träna skritten på är att varje gång du leder hästen se till att den går med framåtbjudning. Så in och ut från hagen har jag alltid ett långt spö med mig att peta med om det behövs då jag kräver att hon (och alla andra!!) ska trampa på med ordentliga steg bredvid mig (bredvid, inte bakom!). Med andra ord så är det inget släpa-hästen-efter-sig som gäller här…

Allting med betoning på exakt allting vi gör är med en tydlig tanke. Varje gång vi går ur boxen så säger vi till att det är okej att vi går ur boxen. När vi går till hagen så går man på i rask takt bredvid och när man öppnar grinden till hagen så svänger man fint runt och följer med. Det är tydliga gränser och hästarna vet vad som förväntas av dem = de blir betydligt trevligare att hantera! Hingstarna ska också börja jobbas från marken för att nöta in lite grundlydnad som liksom bara ska finnas där in och ut från hagar, in och ut från transport och liknande!

4 thoughts on “Markjobb & regler

  1. Var försiktig med metallkanterna på pallkragar. Du vet säkert själv-finns det där att skada sig på så kommer din hästjävel skada sig på det haha. Vi har täckt upp våra mes brädor runt om

  2. Off topic, men har lite frågor om löshoppning om du har lust att dela med dig av erfarenheter. 🙂
    Har en gosse som är lite osäker när det kommer till hoppning o drf tänkte jag börja löshoppa honom lite oftare ca 1 gång i veckan. Är detta för sällan eller för ofta? Hade inte tänkt hoppa uppsuttet under denna perioden. Han ska inte ut o tävla utan det är för att jag kanske vill skutta någon gång ibland och för variationens skull. Kryss har jag börjat med då han tycker rätuppstående är lite läbbigt. När han väl jobbat upp självförtroendet skulle jag vilja finslipa på tekniken, kommer detta med tiden eller ska jag jobba med travbommar/galoppbommar/serier/studs?

    1. Är han osäker så tycker jag att du kan löshoppa ännu oftare på lägre höjd så att det blir lite intensivt med det. Samt aldrig pressa honom att hoppa högre än vad han klarar av. Det ska vara enkelt och det ska alltid avslutas enkelt! Skriver ihop ett inlägg som kommer ut om en stund! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.