Svar på fråga

Hej! Alltid lika roligt att komma in och läsa här. Har själv precis köpt en ponny som har tidigare ägare har haft väldigt svårt att komma upp på, samt att han hos tidigare ryttare varit rädd för sin ryttare och fått panik och dom har flugit av. Min plan är att jag ska rida in honom på nytt och hoppas kunna få en lugn och trygg ponny att hoppa upp och rida på. Har tidigare ridit in en hel del hästar, men aldrig använt mig av din metod eller haft någon som varit så rädd som denna.

Just nu skulle det vara omöjligt att kunna hoppa upp och lägga sig över hans rygg som du har gjort på dina. Och därför är jag väldigt nyfiken på att få veta lite mer om hur du jobbar innan du kommer till steget att kravla runt på hans rygg. Jag förstår såklart att det ligger massor med jobb bakom det. Men i vilka steg gör du vad? och när tycker du att det är dags att gå vidare till nästa för att ta sig närmare en inriden häst/ponny. Du får gärna skriva lite om det, hade varit väldigt intressant att få veta lite mer.
Har YT litegrann om din metod (jeffreys) men tycker mest jag får upp just biten när man lägger sig och kravlar runt på ryggen.

Svar: Hej Felicia och vad roligt att du tycker så! Jag tror att den metoden jag jobbar efter idag hade passat perfekt på din ponny. Testa att både googla på ”Clinton Anderson” men även kika på youtube och se om du kan hitta något om hur han jobbar med sina hästar. Det är i alla fall enligt hans metod som jag jobbar mina just nu och då med inslag av denna ”Jeffreys metoden”.

Det ligger mycket arbete och många övningar bakom det faktum att jag kan ligga på Showman. För det första har han fått vänja sig vid beröring på alla ställen på kroppen. Är det något ställe de inte gillar så klappar man där tills de helt enkelt står stilla och slappnar av, då belönar man med att sluta. Och sedan upprepar man det tills det är helt lugna. I början blev Showman jätterädd när jag stod och hoppade vid sidan om honom vilket är ett steg innan man hoppar upp på ryggen såklart. Men gick han iväg så hoppade jag efter och till slut så stod han stilla och slappnade av och då slutade jag. Det är svårt att kunna få ner och förklara allting i text såklart och man måste egentligen själv vara med om detta och få det förklarat IRL.

Efter ett tag så började jag hänga lite över halsen på honom och luta mig lite över ryggen. Sedan hoppade jag upp och hängde över ryggen på honom och klappade honom överallt som jag kom åt. Hur mycket de behöver av allt är svårt att säga men de ska helt enkelt vara helt avslappnade och förstå att inget farligt händer innan man går vidare på nästa steg. Och de ska gärna vara lite trötta och stimulerade också. Sedan därifrån vidare upp och ligga på ryggen. Och sedan är det bara repetera, repetera, repetera tills de vänjer sig och är avslappnade med allting. Och reagerar de med något så fortsätter man med samma sak tills de slutar. När de slutar och står stilla så blir deras belöning att även vi slutar med det som kanske pressar dem. De kommer lära sig fort att förstå att det inte är farligt och när de är lugna så kommer det att upphöra. Slutar vi med något när de blir rädda och springer iväg så får de ju en belöning när de inte ska få det, eller hur? För gör man så ett par gånger så vet de ju att de kommer komma undan när de blir rädda och springer iväg… värt att tänka på!

Mer än så kan jag nog inte förklara i text men hoppas att det kan vara till någon hjälp i alla fall!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.