Svar på Instagramfrågor!

Vad är det som gör att du tycker ponny är så mycket roligare än storhäst?
Jag vet inte om jag kan säga att jag tycker att ponny är roligare än storhäst. Men nu när jag glidit in på hela ponnybiten så ger den mig så mycket mer tillbaka än vad samma liv med storhäst hade gjort. Jag älskar att utbilda ponnyer till barn. Det ger mig en kick och motivation när jag får beröm för hur fin Showman är på mina provridningar. Det ger mig en kick när jag får höra hur glada hästägare är när de hämtat hem sina ponnyer hos mig. Det finns ett hål att fylla i att utbilda ponnyer som vuxen. Det blir inte samma sak med storhäst för där är sporten störst och där finns det 1000-tals med ryttare. Därför är det för mig roligare med ponny än storhäst. Och jag är egentligen bara och nosar på allt detta ännu, har någon ponny inne då och då. Men med tiden vill jag utveckla hela grejen och jag har 100 idéer som jag vill genomföra men det får vänta ett tag till.

Varför föredrar du Clintons tankesätt över t.ex Parelli?
Jag har aldrig provat på något annat tankesätt än Clintons. Anledningen till det är för att när vi behövde hjälp med Wille som var oridbar och farlig så fick vi nys om en kille som lärde ut hans metoder. Mamma gick en kurs hos honom med Wille och på den vägen har hon fått en helt ny, avslappnad och ridbar häst! Jag tog en kurs i samband med att jag red in Showman och logiken i Clintons arbetssätt och tankesätt tog mig väl med storm helt enkelt. Och att man inte har funderat i de banorna tidigare känns jättemärkligt. För jag tycker verkligen det är logiskt. Och när jag arbetat hästar med detta sätt efter det så har jag byggt sådana starka och tillitsfulla band till hästarna under så kort tid, och det är riktigt häftigt. Och av den anledningen har jag heller inte valt att ens läsa på om någon annan metod, då denna fungerat och fungerat alldeles perfekt för mig och de hästar jag träffat på. Sedan kanske jag inte utövar Clintons metod exakt så som han gör.

Varför ska du ha kvar Nasse som hingst? Planen med Nasse framöver?
Jag har alltid velat ha en hingst när vi väntat föl men det har bara sprutat ut fuxston, kanske det bästa för det är inte fören nu som jag egentligen har möjlighet att kunna hålla hingst, med eget stall och allt. Anledningen till att jag ska ha kvar honom som hingst är för att jag vill visa honom som hingst då både jag och många andra tycker han är väldigt snygg och rör sig trevligt. Utöver det så har han ett fantastiskt temperament, något som absolut kan tillföra ponnyaveln något där psyket är viktigt då ponnyerna ofta ska ridas utav barn sen. Och så länge han inte mår dåligt av att vara hingst så får han helt enkelt vara det.

Nasse ska stanna hos mig, har inga som helst planer på att sälja honom utan han ska visas på hingstvisning i vår. Ridas in i höst/vinter och sedan är det treårs nästa höst. Därefter är planen förhoppningsvis bruksprov som 4-åring om han gjort tillräckligt bra ifrån sig som 3-åring. Sedan följer championat, unghäst-SM och allt det där så vidare han håller måttet och är redo för det.

Jag är sugen på att rida ponnys men känner mig för tung. Vad väger du/hur lång är du?
Jag är 166-167 och väger 60kg/drygt 60 kg. Jag tycker inte det är ett problem om man känner sig lite lång eller att man inte är superproportionerlig på ponny. Det går fort att hitta balansen och rätt tyngdpunkt på mindre ponnyer om man är van vid storhästar. Och det viktigaste är just att man har balans. Förutom det så rider man inte 7 dagar per vecka och jag jobbar även alla ponnyer mycket från marken. Showman t.ex rids max 4 dagar per vecka. Han är förövrigt 139 cm.

Skulle du rida och tävla Wille något?
Ja det är planen så småningom, nästa år kanske. Allting tar mycket längre tid med Wille än vad man kan räkna med. Så nästa steg är att han ska hoppas av en duktig hoppryttare som även ska få starta honom åt oss (som jag nog sagt 100 ggr innan) och sedan tar jag vid. Men just nu har jag lite andra planer på gång också!

Vad är ditt bästa tips på att få framåtbjudning på de hästar du rider in?
Alla hästar rids in på hellång tygel, lär sig att stanna på hellång tygel och får springa precis vart de vill i början för att inte störa dem utan låta de hitta sin egen framåtbjudning. Sedan kommer resten av sig själv. Man börjar leda dem ut mot spåret, till slut går de på spåret, man börjar ta kontakt med munnen från stillastående läge, sedan introducerar man den metoden i ridningen med mera, med mera. Så jobbar jag just nu i alla fall. Och sedan är det alltid fokus på att hästarna ska gå framåt som unga, inte vart huvudet är, inte exakt vart de springer. Utan fram, fram utan att för den delen behöva tjata. Har jag bett om trav så travar man tills man får en ny signal, ber jag om ökning så ska det ske direkt. Men inget tjatande med varken röst eller skänkel. Lyssnar de inte på första hjälpen så förstärker man den, belöning ges av att man tar bort trycket när hästen gör rätt. Många hästar lär sig supersnabbt att snappa upp detta och då är det hur enkelt och roligt som helst!

One thought on “Svar på Instagramfrågor!

  1. Är lite nyfiken på vem du gått en kurs hos, och var håller han till?
    Har läst Clintons bok men är intresserad av möjligheten att få hjälp mer praktiskt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.