BLOGG

Bete, Showman, provridningar, flytt!

Snart slutet på maj då! Nasse kom ut på bete i början av månaden och verkar trivas bra med sina två halvblodskompisar. Hälsar på honom någon/några gånger i veckan då han bara står 7 min med bil hemifrån. Förövrigt så har vi ju flyttat jag och H. Ny lägenhet på landet, älskar det! Älskar ron som är här, tystnaden, inga människor och så vidare. Passar mig alldeles ypperligt! Två uteplatser med morgonsol på den utanför köket och em/kvällssol på den från vardagsrummet och dessutom en hel del gräs utanför utan insyn. Utsikten är ett gäng fjordhästar med föl på håll och rapsfält som breder ut sig. Kan nog i princip inte bli bättre just nu!

Som jag skrev i mitt senaste inlägg så anmälde jag till tävling. Två tävlingar till och med! Blev dock aldrig av att vi åkte för han höll på att bli såld i den vändan men det slutade med att det inte blev något med det. Det kommer när det kommer! Han har haft två små söta tjejer som provridit och provhoppat honom och han har skött sig alldeles ypperligt, jag blev till och med lite rörd i mammahjärtat. Lille Showman som var orörd för ett år sedan, fint att se!

Innan Nasse åkte på bete så passade jag på att ta lite bilder på honom och han verkar visst ta sig lite i kroppen. Till våren ska han visas upp på ASRP’s hingstvisning, blir spännande! Och i höst ska han ridas in så smått!

Tävling på G!

Showman nyvaccinerad och ska få nya dojjor i morgon sedan är det nog dags att åka iväg och hoppa honom lite på bortaplan eftersom att jag precis beställde licenser, valde klubb och ska anmäla till tävling i närheten (!!!). Hoppade honom lite enkelt och lågt utomhus i söndags, gjorde det fint, enkelt och försiktigt. Kommer gärna lite nära inpå men hoppar nu upp sig väldigt fint ändå! Nu är det dags att hoppa lite utanför vår egna gårdsplan också!

Lördag

Rida ute igen, som jag saknat det. Showman fick stå lite framför kameran igår (och även idag). Idag har dock solen skinit mer och jag passade på att rida i kvällssolen. Blev bara ett kort och enkelt ridpass igår pga mådde inte helt 100 och idag släpade jag ut två hinder så har till och med premiärhoppat utomhus!

Förutom att rida idag har vi ägnat alldeles för många timmar åt att stängsla och fixa till de sista rasthagarna samt skruvat upp massa krokar och fixat i ordning för att kunna hålla ordning. Den typen av jobb älskar jag hehe! Ska ta lite bilder någon dag och visa er!

Framåt, uppåt

Förhoppningsvis är våren här på riktigt nu! Jag spenderar i princip all min vakna tid på jobb eller i stall. Hästarna har utvecklats superfint under de veckor de har varit här. Furcona, storhästskimmeln som är under igångsättning gör framsteg hela tiden främst styrkemässigt. Det kommer ta lite tid men det får ta den tid det tar, man kan inte stressa fram sånt och alla delar i kroppen ska ju hinna med!

Yoshi, en 3-årig valack efter Top Silvio som är här på inridning har också utvecklats superfint under de 6 veckor jag jobbat med honom. Just nu går han i samtliga gångarter med mig på ryggen och börjar verkligen haja grejen! Ni vet när de har sovit på saken och helt plötsligt förstår exakt vad man vill dagen efter och har tagit massa steg framåt. Det är en häftig känsla tillsammans med den relation man bygger när man jobbar så intensivt med dem!

Showman fortsätter som tidigare med varierad motion och tar det ganska så lugnt. Dags att ta tag i tävlingar för hans del snart det har bara varit så mycket annat att stå i!

Tömkörning Furconahäst

Glad att jag har mamma som är ett fantastiskt sällskap i stallet men som också hjälper mig med hästarna. Igår tömkörde hon en åt mig och idag tömkörde hon Furcona (*09 e: Lucky Boy). Perfekt som komplement till ridning och annat markjobb och verkligen supernyttigt för någon som Furcona som har en hel del humör och åsikter. Utan ryttare på ryggen kan man studsa och fixa bäst man vill när det tar emot vilket det ännu gör för damen.

Passen jag rider är ofta väldigt korta, med longering som uppvärmning där fokus ligger på att hålla jämn rytm, jämnt stöd i handen och mycket övergångar! Vi börjar smått och jobbar oss framåt i hennes takt där jag söker samarbete när det tar emot för det är en känslig häst! Men hon är so far verkligen definitionen av min drömhäst på alla sätt och vis hehe. Kolla hur snygg hon är redan och då är hon fortfarande både omusklad och småfet!


HUR kan man INTE dö för denna blick?


Ingen optimal form och inte den formen vi eftersträvar men hon var nyklippt och hade turbo under hovarna och tyckte ändå bilden var lite flashig! Precis som de två nästkommande också!

Våren är här?!

Vågar man tro att våren är här? Oavsett vad så blir man väldigt lycklig av detta väder i alla fall. Och mindre lycklig när det regnar hela dagarna och man bli genomblöt och fryser och allt är smutsigt, lerigt, lortigt, höigt, halmligt och som topping på det så fäller hästarna som idioter just nu! Då behöver man lite soliga dagar som ger vår-feeling där emellan!

Alla hästarna jobbar på bra och känns väldigt bra. Jag har hunnit med ett par ridpass på ridbanan vilket också känns bra, att få komma ut och få sol/frisk luft och slippa 4 väggar och tak en stund. Dessvärre inga jättebra möjligheter att rida ut där jag står men brukar skritta fram i en backe på asfalt upp och ner vilket är lite omväxling i alla fall! När det torkar upp sen så kan vi rida på ett fält också!

Har börjat rida denna dam nu som har haft uppehåll i 2-3 år. Vi smyger igång, det märks att hon vilat så det kommer ju dröja ett tag tills hon är tillbaka såklart. Men supertrevlig att jobba med och under all päls och vinterform så tror jag det finns en superfin häst helt i min smak!

Ni som följer mig på alla andra sociala medier vet ju att jag löshoppade häromdagen. Ska försöka få till det en gång i veckan nu, särskilt när där är ett par yngre som behöver komma in i lite flow. Wille visade verkligen hur det ska se ut i alla fall, Nasse såg mindre lovande ut i dagsläget men tror det rättar till sig. Han fick prova på att hoppa lite högre än innan så det blev lite jobbigt tror jag. Men han har superlätt för det i övrigt och vet precis vad som förväntas av honom!

Ny häst!

Jag har ingen egen ny storhäst även om jag ganska direkt föll för denna donna då hon är min definition av perfekt (skimmelsto, lite egen, charmig, söt, lagom storlek, bra stamp under hovarna osv) utan att ens ha suttit på henne men jag vågar nog ändå säga att jag kommer gilla henne ännu mer när jag kommit upp på ryggen och börjat rida! Furcona heter hon i alla fall, är ett sto född 2010 efter Lucky Boy. Inriden och tävlad som unghäst men har nu vilat ett par år och är hos mig för att sättas igång innan ägaren tar över igen! Superhärlig häst att jobba med och jag ser fram emot kommande tid!

JS Horsemades

Fick ju hem dessa två huvor från JS Horsemades i höstas. Är fortfarande lika kär i dem som jag var då. De är verkligen så fina på alla sätt och vis. Kvaliteten är wow, inte sådär sladdriga och tunna som vissa kan bli utan rejäla! Dessutom handvirkade med kärlek av tjejen som äger företaget. Älskar att man kan få dem i vilka färger och utföranden man vill också. Korta, långa, ljusa, mörka, med bling, utan bling osv osv.

Charmen med gamla stall

Det är en viss charm med att flytta in i gamla stall. För där måste man hitta lösningar för att det ska underlätta det vardagliga arbetet och även om stallet inte är nybyggt, superduperfräscht och allt det där så är det ändå en viss glädje när man hittar de små smarta lösningarna på saker och ting. Som tidigare nämnt så börjar jag komma i ordning mer och mer. Jag älskar ju att ha ordning och reda omkring mig, främst i stallet faktiskt, där är det superviktigt för mig. Och jag skulle säga att i princip det mesta har hittat ett hem nu. Det är mina fina träns och gjordhängare som jag gjorde i våras som vi ska se om vi kan få upp också.

Ska ta mer bilder framöver på hur det ser ut och hur jag löst med förvaring och allt.

Passade även på att pussla om bland mina träns och kom fram till några superbra lösningar som jag är sådär löjligt nöjd med nu, haha (NÖRD!). Två ponnyträns med vanliga engelska nosgrimmor, ena med tredelat anatomiskt bett och det andra med ett rakt gummiklätt tunt bett, samt två storhästträns, ett med engelsk nosgrimma och ett med en micklemliknande från Hööks.


Från vänster: 1. Ponnyträns från Hööks med tredelat anatomiskt bett. 2. Nästa är mitt favorit. Det har ett superfint anatomiskt nackstycke från Hööks som är utskuret och paddat med mjuk padding vid öron och nacke. Det ska fixas en ny finare nosgrimma till detta tränset dock, där sitter en gammal sketen storhästnosgrimma med fel färg på spännena just nu… 3. Därefter kommer storhästtränset jag pusslade ihop idag och blev väldigt nöjd med, den har en micklemliknande nosgrimma (hör egentligen ihop med nackstycket på förra tränset) och så fick den ett av mina pannband från Wist Equestrian som är för stort för ponnyerna. På det sitter ett tredelat bett. 4. Sista tränset är mitt favoritstorhästträns. Ett simpelt med snabbknäppen i guld och engelsk nosgrimma till det samt tredelat anatomiskt bett och också ett pannband från Wist Equestrian med rosa detaljer på.

Mätning av Showman!

I måndags fick Showman sig en helklippning så nu har jag ro i själen igen. Han har tagit det lite lugnare i veckan, främst för att han har så otroligt lätt för sig och utvecklas i rekordfart då vill jag inte tragga för mycket. Det blir 2-3 ridpass i veckan, något pass på linan för att få röra på benen och promenader på asfalt i den mån det går beroende på snö/is/vädret.

Idag var det äntligen dags för mätning och han mättes in på 139 cm precis som jag trodde och hade räknat med. Perfekt! Han har inte växt något sedan han kom hem till mig för 10 månader sedan så jag är inte det minsta orolig över hans höjd heller. Han skötte sig super i alla fall, han har ju nästan aldrig varit hemifrån. Inga konstigheter med någonting alls!

Blev en lång heldag i stallet idag men det är så lugnt och rogivande att bara vara där. Jag får verkligen energi och glädje av det trots 11h i streck där. Börjar komma i ordning mer och mer, hitta bra rutiner och se till att alla saker har sin plats också vilket är skönt! Showman reds i morse, var i vanlig ordning superfin och varje gång man sitter upp har han liksom höjt sig flera snäpp. Det som är charmen med unghästar!

Förutom honom har jag fått hem en storhäst som ägs av en tjej i närheten. Det är ett 9-årigt sto efter Lucky Boy som ska sättas igång efter några års vila och sedan ska ägaren ta över. Är redan superförtjust i henne trots att vi bara arbetat från marken hela veckan. Lagom storlek, skimmelsto, lätt och mjuk i kroppen osv. Mer om henne framöver, ska bara dubbelkolla att det är okej för ägaren!

Någon här?

Jag är flitig på att uppdatera Instagram och min Facebooksida och det känns som att klippa, fota och fixa till de ställena tar upp all den tid jag får över. Nu även lite på youtube där jag passade på att publicera försäljningsfilmer på Showman.

Anyhow så har februari hunnit göra entré och jag har flyttat hästarna från ena stalldelen till den andra. I den stalldelen får jag ha storhästar och så finns där bl.a spolspilta och så är sadelkammaren betydligt ljusare (<3). Showman rids för fullt och gör enorma framsteg varje gång, hoppade i förrgår en LD-bana med vattenmatta, rund vattenmatta, mur, plank och diverse ifyllnader. Nasse skrotar mest i hagen så många timmar som möjligt på dygnet och jag har fått hem en storhäst som jag ska hjälpa till att sätta igång 🙂 Så det är lite sådant som händer vid sidan av mitt vanliga arbete.

Ni som fortfarande gillar att hänga här? Hade ni varit intresserade av att det uppdaterades här lite mer kontinuerligt? I så fall får ni väldigt gärna slänga iväg en kommentar så jag vet att det finns lite intresse och att någon faktiskt kikar in här emellanåt.

Tillbakablick

Sitter och kollar tillbaka på alla filmer och bilder från både Tyskland och Bulgarien. Snacka om att livet ändrats på sig. Min allra största dröm var att jobba med hästar på heltid, men det tog knäcken på mig och det kan jag känna av än idag emellanåt även om det blivit bättre. Viljan, orken och motivationen tog ju främst stryk såklart. Och det tog ett bra tag att acceptera att min allra största dröm inte längre var det och att ta reda på vem jag var i stället och vad jag ville i livet. Men just själva ridningen och att utveckla hästar var liksom mitt bränsle i livet, det som gav mig en sån där fruktansvärd kick!

I somras var jag inne på att starta igång eget med hästar fast här på hemmaplan men blåste av det då jag fick så mycket jobb på annat håll ändå som jag trivs otroligt bra med. Men jag tänker nog ändå att nu när vi går mot rätt tider på året så kommer jag ta emot en och annan häst emellanåt bara för att det är så otroligt roligt. Och om Showman säljs och Nasse åker på hingstbete så står jag ju annars där utan något att pyssla med.

Och att utveckla just hästar, numera ponnyer är ju fantastiskt roligt när man väl tänker efter!

2019. sunday.

Efter tjat från nära och kära så var det väl dags att kika in här igen. Det har ju dessutom hunnit att bli ett nytt år. Wille har blivit 6 år gammal och han har redan varit 3 år i vår ägo! Showman blir 4 år gammal och jag ska boka in en tid för mätning av honom om en månad så vi kan ut och hoppa på tävling sen efter det! Nasse blir 2 år och han är nog den som blir mest spännande att följa detta år, främst för att han utvecklas så mycket i kroppen just nu och har en hel del kvar att växa innan han nått den höjd jag beräknat honom till att bli (ca 145). Just nu är han väldigt snygg i kroppen trots lurvig och ojämn, but still!

Nasse har börjat skolan så smått för att ha lite pli på honom nu innan han nog blir hingst på riktigt till våren/sommaren. Han är ju rent generellt väldigt, väldigt trevlig, lugn och okomplicerad. Har kaxat sig i någon period till och från men inte mer än så. I övrigt är han ju med på allt och är förmodligen en av de tryggaste och coolaste hästarna jag ägt!

Showman har börjat joggas igång igen efter en vintervila. Han har ju haft en otroligt lugn höst efter 3-årstestet med vila och sedan en väldigt lugn träningsperiod med enbart ett par få träningspass där han bland annat hoppades in och började skutta banor. Nu ska han igång och stärkas lite mer intensivt tänker jag, få lite kontinuitet i det hela och stärka honom och se till att han blir stadig. För sedan ska han ju säljas, helst redan i vår (mars, april, maj?)

Det är synd att jag inte känner att jag har ekonomisk möjlighet att behålla honom längre för det är en sådan genomtrevlig och fin ponny. Så otroligt välbalanserad, rätt i huvudet och kommer lämpa sig såväl till dressyr som hoppning för den som väljer att köpa honom! Förövrigt så säljs han till otroligt bra pris till rätt hem om någon vet någon som letar!

Off

Showman har lite julvila efter en ganska lågintensiv period där han gått från klarhet till klarhet. Han är ju otroligt balanserad och stark i sig själv redan nu så har inte funnit någon anledning att stressa med honom, dessutom inhoppad och otroligt fin att rida just nu med stöd på båda tyglarna, formar sig runt skänkeln och flyttar även i sidled. Och eftersom att han har så lätt för sig och är så snabblärd så vill jag verkligen att han ska få pausa mellan varven, ser absolut ingen anledning att stressa med en 3-åring som har lärt sig så otroligt mycket dessa 8 månader han varit hos mig. Han kunde liksom ingenting när han kom, inte ens gå i grimma och grimskaft i princip. Så ett välförtjänt jullov inte långt efter höstlovet så är vi redo igen efter i januari!

Mätning ska bokas in i början på februari, ska bli mycket spännande men är helt övertygad om att han mäts in som C-ponny, någonstans runt 139-140 och är också helt övertygad om att han stannar där. Han är ju väldigt färdig och de blir ofta färdiga tidiga i denna storlek upplever jag, så har det alltid varit med mina tidigare i alla fall.

Sedan är det bara att börja komma iväg och hoppa banor i nya ridhus, åka på P&J och sikta in sig på tävlingsdebut till våren. Ska även kika på lite dressyrtävlingar sen till honom och hyra in en pilot så jag kan få stå på marken och njuta lite hade jag tänkt!

Den lille däremot, han som snart blir 2, han får gärna växa till sig lite under våren, han har en hel del kvar innan han är uppe i den höjd jag uppskattat honom till, men med tanke på att han såg ut som här under för ett år sedan så finns det väl hopp. 7 månader gammal och betydligt större än morsan..! Sedan har han växt flera cm även under det senaste halvåret!

Ett år till

Livet är ändå bra märkligt. Hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle spela fotboll igen så hade jag nog inte trott på det även om jag haft en inre önskan om det. Hade någon sagt att jag efter mycket om och men och många ponnyer senare skulle få tag på en sådan bra ponny som Showman så hade jag nog heller inte trott på det. Eller om någon sagt till mig att jag skulle bo i Skåne för en 6-7 år sedan när jag gick med Evelina på Lunds gator på väg till fest.

Så nu kan man ju bara fantisera och försöka föreställa sig vart man är om ett år i stället. Vilka hästar man har i ens ägo. Hur det har gått med fotbollen. Om man bor kvar här eller har flyttat på sig (igen haha). Vilka människor man har i sitt liv. Vad man jobbar med och under vilka konstellationer. Jag det finns mycket som kan hända! Man kanske skulle börja sammanställa sitt gångna år varje gång det blir december eller nyår så har man att kolla tillbaka på när man blir äldre i framtiden.

Bloppis

Vid intresse – johannagrant@hotmail.com. Täcket kostar 149 kr att skicka. Kan hämtas i Hörby eller levereras enligt överenskommelse i Hörby.

Kingsland ylletäcke. Brunt. 125 cm. Superfint och härligt täcke i superbra skick! 550 kr vid upphämtning – 700 med frakt!

Säljer också min Horsepilotjacka! Underbar jacka med ett nypris på 3900 kronor! Ännu ett exklusivt och ovanligt märke i Sverige. Storlek small, använd 1 säsong och i superskick! 1500 kr! Frakt 58.

Onsdag

Skåne bjuder på fantastiskt vinterväder med frost och solsken. Jag ska pälsa på mig allt jag kan trots att det ändå är relativt varmt här i jämförelse med övriga landet och bege mig till stallet för att tampas med frusna vattenbaljor och hästbajsar! Någon träning blir det garanterat inte ikväll för jag är dunderförkyld, i stället blir det nog att kika förbi en snabbis med kameran och fixa något potentiellt till lagets instagram och sociala medier, sådant som jag tycker är kul! Avslutar sedan dagen i stallet igen en stund innan jag får köra hem och tina i en alldeles för varm dusch.

Helgen bjuder på fotbollsträning inomhus, glöggmingel med trevligt folk samt julbord på söndag. Det är tydligen den tiden på året igen, jag glider glatt med för jag gillar julmat. Men ska jag vara ärlig så gillar jag även julen mer och mer, om det är Danais förtjänst eller om det är H’s förtjänst vet jag dock ej, kanske bådas.

Kameran kanske får hänga med en snabbis till stallet så man får klicka någonting nytt och fint i det fina vädret också!

Söndag

Denna kyla kommer ta kol på mig förr eller senare. Just nu känns livet lite upp och ner men det mesta brukar ju lösa sig till slut. Showman ska nog få sig ett ridpass i ridhuset, jag ska byta till vinterdäck på bilen och sedan ska jag försöka mig på att träna fotboll ikväll om benen känner att de är redo för det nu efter en paus.

Showman ska få sig ett till hoppass i veckan där vi ökar svårighetsgraden ytterligare lite till, tänker att han ska kunna hoppa en liten bana som är något högre än nedgrävda bommar innan han får på sin nästa semester. Och att han hinner utvecklas lite mer i ridningen även om det har gått i rekordfart! Från att inte ha gått att styra till att styra runt en liten bana, komma ut i hörnen, landa i rätt galopp/byta galopp. Ja han är makalös i mitt tycke. Så balanserad och har så enkelt för sig! Vi ska bara fila lite på det där med att styra, komma ut i hörnen, ta stöd på 2 tyglar och övergångar (han tror vi ska tvärnita varje gång vi ska sakta av just nu) sedan har han helt klart förtjänat en härlig vintervila!

Därefter får vi starta upp nästa år med att mäta honom (maxad C) och sedan börja kika på P&J och tävlingar till våren, HUR KUL? Äntligen! Nästa gång blir det en äldre häst helt klart hehe.

Film på Showman

Här har vi lite film på gårdagens skördade framgångar. Detta är vad jag älskar med unghästar, hur de tar nya milkliv varje gång man har ridit eller hittat på något och bara förstår grejen man ber om! Nu tuffar vi på ett par veckor till innan vi tar jullov, snacka om att han har haft ett lugnt år. En av alla positiva saker med att vara lättlärd och arbetsvillig!

Tycker det är så kul hur han har tagit sig så fort med styrningen, komma ut i hörnen, att han börjar landa i rätt galopp men annars faktiskt byter helt naturligt!